ΕΛΛΟΚ: Πανευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης για τον καρκίνο κεφαλής & τραχήλου
Ανανεώθηκε:
Με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της αποκατάστασης των βλαβών και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ασθενών και των οικείων ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητας ζωής των ασθενών κατά την επιβίωση, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου την εβδομάδα 18-23 Σεπτεμβρίου.
Την συγκεκριμένη εβδομάδα, υλοποιούνται δράσεις σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες εστιάζουν στην παροχή αξιόπιστης πληροφόρησης για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου με στόχο να διασφαλιστεί η βέλτιστη διάγνωση, θεραπεία και υποστήριξη στην επιβίωση.
Άλλα θέματα που θα καλύψει η εκστρατεία ενημέρωσης εστιάζουν στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, την ανάγκη οργανωμένης διεπιστημονικής προσέγγισης σε εξειδικευμένα κέντρα καθώς και την ανάδειξη των μη καλυπτόμενων αναγκών των επιβιωσάντων από τον συγκεκριμένο καρκίνο.
Οι δράσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα περιλαμβάνουν:
- Δημιουργία σελίδας για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου στην ιστοσελίδα της ΕΛΛΟΚ
- Ενημερωτική διημερίδα με θέμα καρκίνος Κεφαλής & Τραχήλου: Ο Άγνωστος Καρκίνος» (22-23 Σεπτεμβρίου 2017, Ξενοδοχείο Τιτάνια)
- Ενημερωτική καμπάνια στα social media για τα συμπτώματα καρκίνου κεφαλής & τραχήλου, το ρόλο του ιού HPV, την ανάγκη αποκατάστασης των βλαβών, την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ασθενών
- Κατάθεση πρότασης από την Επιστημονική Επιτροπή της Διημερίδας προς το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση του ΚΚ&Τ
- Πρόσκληση των ασθενών με ΚΚ&Τ και οικείων για συμμετοχή στη Ομάδα Εργασίας Ασθενών με Σπάνιους Καρκίνους.
Παράλληλα η ΕΛΛΟΚ, κατά τη διάρκεια της Διημερίδας και στα πλαίσια του φετινού θέματος «Υποστήριξη για την Επιβίωση», θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό, τον Οδηγό Επιβίωσης στον Καρκίνο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO), ο οποίος παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο συνέδριο της στη Μαδρίτη.
Με τον όρο «Καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου» περιγράφονται όλα τα είδη καρκίνου που διαγιγνώσκονται στην περιοχή της κεφαλής ή του λαιμού, συμπεριλαμβανομένων του εσωτερικού του στόματος και της γλώσσας (στοματική κοιλότητα), του λαιμού (φάρυγγας) και του λάρυγγα. Εξαιρούνται οι περιοχές των ματιών, του εγκεφάλου, των αυτιών και του οισοφάγου. Αυτός ο τύπος καρκίνου συνήθως ξεκινά από τα φολιδωτά κύτταρα, τα οποία περιβάλλουν τους υγρούς βλεννογόνους εντός της κεφαλής και του λαιμού: Για παράδειγμα μέσα στο στόμα, τη μύτη και το λαιμό.
Ο καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου (ΚΚ&Τ) είναι ένας σχετικά συχνός καρκίνος αφού στην Ευρώπη η εμφάνισή του αγγίζει το 5% και είναι ο έβδομος συνηθέστερος τύπος καρκίνου. Εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες, όπου αποτελεί τον 4ο σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνο. Κάθε χρόνο παγκοσμίως εμφανίζονται περίπου 500.000 νέες περιπτώσεις, ενώ η πλειοψηφία εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών. Σε σχέση με τον καρκίνο του πνεύμονα, έχει τη μισή συχνότητα, αλλά είναι δύο φορές περισσότερο συχνός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Περισσότεροι από 150.000 νέοι ασθενείς διαγνώστηκαν στην Ευρώπη το 2012, νούμερο το οποίο είναι ισοδύναμο με τη διπλάσια χωρητικότητα του Ολυμπιακού σταδίου του Λονδίνου. Είναι δυνατόν να επιφέρει αναπηρία και ο επιθετικός χαρακτήρας του μπορεί να επηρεάσει μέχρι και οκτώ περιοχές της κεφαλής και του λαιμού.
Οι άνδρες που καταναλώνουν περισσότερες από τρεις μονάδες και οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερες από δύο μονάδες αλκοόλ ημερησίως παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.
Ο ιός HPV σχετίζεται με την πρόκληση καρκίνων κεφαλής και τραχήλου. Δυνατόν να προκαλέσει καρκίνους του λαιμού, της γλώσσας και των αμυγδαλών, αλλιώς γνωστών ως οροφαρυγγικών καρκίνων (OPSCC).
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με δεδομένα του Globocan, το 2012 διαγνώσθηκαν 1.350 ασθενείς με καρκίνους κεφαλής και τραχήλου, με τον καρκίνο του λάρυγγα και τον καρκίνο χειλέων και στοματικής κοιλότητας να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα. Παρά τη σοβαρότητα και την αυξανόμενη συχνότητα, υπάρχει μικρή συνειδητοποίηση για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων κεφαλής και τραχήλου και τα αποτελέσματα έκβασης των ασθενών παραμένουν πολύ φτωχά. Το 60% των ατόμων με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου παρουσιάζουν τοπική ασθένεια κατά τη διάγνωση και το 60% των ατόμων, που έχουν διαγνωσθεί σε προχωρημένο στάδιο, πεθαίνουν από την ασθένεια εντός πέντε ετών. Η ικανότητα εντοπισμού πρώιμων ενδείξεων και συμπτωμάτων είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση, καθώς για εκείνους τους ασθενείς που διαγνώστηκαν στα αρχικά στάδια της νόσου, το ποσοστό επιβίωσης αγγίζει το 80-90%. Η ενημέρωση του κοινού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα παρά τη διαπιστωμένη αύξηση του αριθμού όσων επιβιώνουν χάρη στην έγκαιρη θεραπεία. Παρόλα αυτά, τα συνολικά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη βελτιωθεί αισθητά και απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες.
«Η φροντίδα του στόματος από ογκολόγο - στοματολόγο, θα συμβάλλει στη διατήρησή της «με την υγεία του στόματος συνδεόμενης» ποιότητας ζωής στον ογκολογικό ασθενή και ιδιαίτερα στον ασθενή με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου», επισημαίνει η Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη, Στοματολόγος, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Η αντιμετώπιση του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία από την αρχή μέχρι και την αποκατάσταση και επανένταξή του ασθενούς στην κοινωνική ζωή», συμπληρώνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ογκολογίας, Αμάντα Ψυρρή.
«Η ακτινοθεραπεία είτε μόνη, είτε σε συνδυασμό με την χειρουργική ή/και την χημειοθεραπεία, αποτελεί ένα από τα βασικότερα όπλα στην αντιμετώπιση των καρκίνων κεφαλής και τραχήλου με κύριο στόχο την ίαση. Ο καλός σχεδιασμός και η ακριβής εκτέλεσή της επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής των ασθενών και κατά τη διάρκεια αλλά κυρίως μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους» καταλήγει ο Γεώργιος Πισσάκας, Ακτινοθεραπευτής, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.