Μη μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα: Καινοτόμο διαγνωστικό τεστ υγρής βιοψίας
Ανανεώθηκε:
Το μοναδικό διαγνωστικό τεστ εγκεκριμένο από τον αμερικάνικο FDA, ως το πρώτο τεστ υγρής βιοψίας και το μοναδικό συνοδό διαγνωστικό τεστ, για δείγματα ιστού και πλάσματος για όλες τις γραμμές θεραπείας, αποτελεί το cobas® EGFR Mutation Test v2.
Ως εκ τούτου μπορεί να αποτελέσει όχι μόνο πολύτιμο, αλλά και απαραίτητο διαγνωστικό εργαλείο, στα πλαίσια της στοχευμένης-εξατομικευμένης θεραπείας και της διαχείρισης των ασθενών με ΜΜΚΠ (μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα) από τους κλινικούς γιατρούς-ογκολόγους, ωφελώντας τόσο τους ίδιους τους ασθενείς, όσο και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, τονίζουν οι επικεφαλής της Roche, της εταιρείας που το παράγει και το διαθέτει.
Και συνεχίζουν οι επικεφαλής της εταιρείας:
Ένδειξη χρήσης: Το cobas® EGFR Mutation Test v2 έχει ένδειξη για χρήση α) στην ανίχνευση 42 μεταλλάξεων στα εξώνια 18, 19, 20 και 21 του γονιδίου του EGFR σε ανθρώπινο DNA ιστού (FFPET) ή πλάσματος, ασθενών με ΜΜΚΠ, β) την επιλογή και παρακολούθηση ασθενών για θεραπεία με μικρομοριακούς αναστολείς τυροσινικής κινάσης (ΤΚΙs).
Σε όλες τις περιπτώσεις το cobas® EGFR Mutation Test v2 χρησιμοποιείται για τη διάγνωση, επιλογή και παρακολούθηση ασθενών με ΜΜΚΠ.
Οι πληροφορίες αυτές σε συνδυασμό με την κλινική εικόνα του ασθενούς, τις απεικονιστικές εξετάσεις, τα ιστολογικά ευρήματα, άλλους παράγοντες κινδύνου και τις κατευθυντήριες οδηγίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη διαχείριση των ασθενών από τους κλινικούς ιατρούς-ογκολόγους.
Η καινοτομία: Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος και στα δύο φύλα (μετά τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες και τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες) και ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους από καρκίνο παγκοσμίως.
Τα δεδομένα για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, με μεγάλη επίπτωση της νόσου σε ηλικίες κάτω των 45 ετών. Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (ΜΜΚΠ) αντιπροσωπεύει το 80-85% όλων των καρκίνων του πνεύμονα. Η πρόγνωση των ασθενών με ΜΜΚΠ είναι μικρή, με 5-ετές ποσοστό επιβίωσης 15%. Η θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση στα αρχικά στάδια της νόσου, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, αρκετές στοχευμένες θεραπείες έχουν αναπτυχθεί για τη θεραπεία του ΜΜΚΠ, όπως οι αναστολείς τυροσινικής κινάσης (ΤΚΙs) του γονιδίου EGFR.
Η Roche Μοlecular Diagnostics πρωτοπόρος εδώ και χρόνια στον χώρο της Μοριακής Διάγνωσης ανέπτυξε το cobas® EGFR Mutation Test v2 για τη διάγνωση, επιλογή και παρακολούθηση ασθενών με ΜΜΚΠ, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της νόσου, τις τρέχουσες αλλά και μελλοντικές ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και περιορισμούς των ήδη υπαρχουσών μεθόδων διάγνωσης.
Το cobas® EGFR Mutation Test v2 είναι μια ποιοτική in vitro εξέταση για την ανίχνευση 42 μεταλλάξεων στα εξώνια 18, 19, 20 και 21 του γονιδίου του (EGFR), τόσο σε DNA ιστού (FFPET DNA) όσο και πλάσματος (cfDNA) από δείγματα ασθενών με ΜΜΚΠ. Η εξέταση, τεχνολογίας Real-Time PCR, εκτελείται στον πιστοποιημένο για διαγνωστική χρήση αναλυτή Real-Time PCR, cobas® z480.
Διαβάστε ακόμη:
Μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος - Η νέα επαναστατική διάγνωση της Roche
Η διάρκεια του ύπνου παράγοντας στην εκδήλωση του καρκίνου στον πνεύμονα