Ένα λαμπρό μυαλό του Χάρβαρντ στην Ελλάδα: Η καθηγήτρια Νεογνολογίας Ελένη Χρήστου
Ανανεώθηκε:
Ένα λαμπρό ελληνικό μυαλό του εξωτερικού βρίσκεται στη χώρα μας αυτές τις ημέρες. Πρόκειται για την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής - Νεογνολογίας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στο Νοσοκομείο Brigham & Women’s Hospital στη Βοστώνη Ελένη Χρήστου, η οποία επισκέφθηκε την περασμένη Τρίτη 4 Ιουλίου, το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
Η ελληνοκυπριακής καταγωγής νεογνολόγος έδωσε διάλεξη με θέμα «Διάγνωση και αντιμετώπιση του νεογνού με ύποπτη ή διαγνωσμένη παραμένουσα πνευμονική υπέρταση», στο πλαίσιο του προγράμματος Greek Diaspora Fellowship Program (GDFP) από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Επιπλέον περιηγήθηκε στους χώρους του νοσοκομείου και επισκέφθηκε τη Β’ Νεογνολογική Κλινική του ΑΠΘ, όπου συνομίλησε με το ιατρικό προσωπικό και εξέτασε νοσηλευόμενα νεογνά. Η Ε. Χρήστου είχε συνάντηση και με ειδικευόμενους αλλά και με τους διδακτορικούς φοιτητές, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την διαπρεπή επιστήμονα για την έρευνά τους.
«Έχω εντυπωσιαστεί από τις κτιριακές εγκαταστάσεις, από ολόκληρη τη νοσηλευτική μονάδα και ειδικά από την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται εδώ. Το Παπαγεωργίου δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα Αμερικάνικα Νοσοκομεία», δήλωσε εντυπωσιασμένη η νεογνολόγος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελένη Χρήστου, κατά την πρώτη της επίσκεψη στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου.
Με τη συνεργασία που εγκαινιάστηκε, μέσω του προγράμματος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, οι νέοι ιατροί του Νοσοκομείου θα ενημερωθούν για τις καινούργιες τεχνικές στον τομέα τους αλλά και τις ευκαιρίες για σταδιοδρομία στις Η.Π.Α.
Η συνεργασία με την ελληνοκυπριακής καταγωγής επιστήμονα, αναμένεται να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο νέο ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, αλλά και να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην έρευνα που πραγματοποιείται στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου, βελτιώνοντας το ήδη υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει.
Σχετικά με την Ελένη Χρήστου
Η Ελένη Χρήστου γεννήθηκε στις 29/07/1964 στη Λευκωσία της Κύπρου. Είναι πολύπειρη ερευνήτρια και ακαδημαϊκός, με πολλές διακρίσεις στο πεδίο της Νεογνολογικής Ιατρικής. Στην 23χρονη επιστημονική της πορεία, επικεντρώθηκε κυρίως στην ύποπτη ή παραμένουσα Πνευμονική Υπέρταση στα νοεγνά. Διευθύνει ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά προγράμματα των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο μετρά 18 υποτρόφους (Harvard Neonatal-Perinatal Medicine Fellowship Program).
Έχοντας συμμετάσχει σε πολλές έρευνες και εκπαιδευτικά προγράμματα, έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις για την ανελλιπή προσφορά της στην επιστήμη της Νεογνολογίας. Ενδεικτικά οι πιο πρόσφατοι τίτλοι είναι οι Faculty Mentoring Leadership Program από το Brigham & Women’s Hospital και Merton Bernfield Award από το Harvard Neonatal-Perinatal Medicine Fellowship Program.
Διαβάστε ακόμη:
Πνευμονική υπέρταση: Ποιες οι αιτίες της & με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται