Επιστήμονες στις ΗΠΑ φιλοδοξούν να αναστήσουν τους νεκρούς
Ανανεώθηκε:
Για κάθε ιατρικό πρόβλημα που υπάρχει κάποια ομάδα επιστημόνων εκεί έξω προσπαθεί να το λύσει χρησιμοποιώντας τα βλαστοκύτταρα. Σε κλινικές δοκιμές για τον διαβήτη, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τη νόσο του Λου Γκέριγκ, τα βλαστοκύτταρα χορηγούνται σε ασθενείς σε μια προσπάθεια να βρεθεί οριστική θεραπεία.
Μία δοκιμή όμως, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στο 2017, διαφέρει από τις άλλες, αφού τα βλαστοκύτταρα θα χρησιμοποιηθούν με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο και για έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο: να ανατρέψουν τον θάνατο.
Η ιδέα πίσω από τη δοκιμή, με επικεφαλής την αμερικανική εταιρεία Bioquark, είναι να χορηγηθούν με ένεση τα βλαστοκύτταρα στον νωτιαίο μυελό εγκεφαλικά νεκρών ανθρώπων. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν επίσης με ένεση ένα μείγμα πεπτιδίων (ενώσεων που αποτελούνται από αμινοξέα, όπως και οι πρωτεΐνες), καθώς και ηλεκτρική νευρική διέγερση και θεραπεία λέιζερ στον εγκέφαλό τους.
Απώτερος στόχος όλων αυτών είναι να αναπτυχθούν νέοι νευρώνες και στη συνέχεια αυτοί να καταφέρουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, επαναφέροντας έτσι τον εγκέφαλο στη ζωή.
Η δοκιμή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Ινδία, ωστόσο οι τοπικές ρυθμιστικές αρχές έβαλαν φρένο στην προσπάθεια, καθώς, σύμφωνα με το Science, δεν είχε δοθεί η απαραίτητη έγκριση.
Αν η νέα δοκιμή ακολουθήσει το ήδη υπάρχον πρωτόκολλο, ο συνδυασμός θεραπειών θα χορηγηθεί σε 20 ασθενείς. Πρώτα θα γίνει η έγχυση των βλαστοκυττάρων, τα οποία θα απομονωθούν από το λίπος ή το αίμα του κάθε ασθενή, και στη συνέχεια θα χορηγηθούν τα πεπτίδια στον νωτιαίο μυελό, θεωρητικά για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των νευρώνων. Το τρίτο και τελευταίο βήμα περιλαμβάνει την ηλεκτρική νευρική διέγερση και τη θεραπεία λέιζερ στον εγκέφαλο των ασθενών για 15 ημέρες ώστε οι νευρώνες να συνδεθούν μεταξύ τους.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμής οι επιστήμονες θα παρακολουθούν τη συμπεριφορά των ασθενών και την εγκεφαλική τους λειτουργία με τη βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογραφίας.
Τα πρακτικά και ηθικά ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά: Ποιος θα δώσει έγκριση για τη συμμετοχή του ασθενή όταν ο ίδιος είναι εγκεφαλικά νεκρός; Αν όντως ανακτηθεί η εγκεφαλική δραστηριότητα, ποιες λειτουργικές ικανότητες θα έχει ο ασθενής; Μήπως οι επιστήμονες καλλιεργούν άδικα ελπίδες σε οικογένειες που υποφέρουν;
Σε μια προσπάθεια να διαλευκάνει κάπως το τοπίο, ο Ίαν Πάστορ, διευθύνων σύμβουλος της Bioquark, απαντά: «Αν και η πλήρης ανάρρωση ασθενών που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση είναι το μακροπρόθεσμο όραμά μας αλλά και πιθανότητα στην οποία προσβλέπουμε, δεν αποτελεί το βασικό σημείο εστίασης ή τον πρωταρχικό στόχο του πρωτοκόλλου».
Δεν υπάρχει «δεδικασμένο», ούτε καν σε πειραματόζωα, ώστε να γνωρίζουμε αν η τετραμερής προσέγγιση των επιστημόνων θα πετύχει. Καθένα από τα τέσσερα συστατικά μέρη της θεραπείας έχει δοκιμαστεί κάτω από άλλες συνθήκες –π.χ. σε ασθενείς με εγκεφαλικό– ωστόσο ο εγκεφαλικός θάνατος είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
Σε κάθε περίπτωση, «ερευνητικά προγράμματα όπως αυτό είναι μια αχτίδα ελπίδας» σχολιάζει ο Πάστορ.
Πηγή: Scientific American via STAT
Διαβάστε επίσης:
Πώς είναι να βρίσκεσαι σε κώμα; Μια γυναίκα που το έζησε απαντά