Εξεταστική για την Υγεία: Ξεκινά η κατάθεση του προφυλακισμένου Ανδρέα Μαρτίνη
Ανανεώθηκε:
Ανοίγει σήμερα 8 Ιουνίου 2017, ο κύκλος των καταθέσεων στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, με πρώτο μάρτυρα τον προφυλακισμένο πρώην πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέα Μαρτίνη.
Ο Ανδρέας Μαρτίνης παραμένει προφυλακισμένος για υπόθεση μίζας ύψους 3,2 εκατ. μάρκων σχετικά με προμήθεια υπερκοστολογημένου εξοπλισμού του «Ερρίκος Ντυνάν», καθώς και για τα «κερασμένα» νοσήλια σε μη αναξιοπαθούντες, με τα οποία ζημιώθηκε το νοσηλευτήριο με ποσό άνω των 20 εκατ. ευρώ.
Στο μικροσκόπιο της Εξεταστικής θα βρεθούν οι χειρισμοί και οι αποφάσεις –διοικητικές και πολιτικές- που οδήγησαν το πρώην Κοινωφελές Ίδρυμα στην κατάρρευση, στον εκπλειστηριασμό με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και τελικά στη μεταβίβασή του στη θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Πειραιώς, ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.
Ο Ανδρέας Μαρτίνης έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε μεγάλες αποκαλύψεις στην Εξεταστική, σε σειρά συνεντεύξεων που έχει παραχωρήσει το τελευταίο διάστημα, διαμορφώνοντας κατάλληλο κλίμα και για πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά βάση. Επιχειρεί δε, να παρουσιάσει τον εαυτό του περίπου ως «θύμα» πολιτικών και τραπεζικών συμφερόντων.
Για να κατασκευάσει μάλιστα, «ελαφρυντικά» για τη θέση του, το τελευταίο διάστημα έχει βάλει στο στόχαστρο και δημοσίως –εκτός από παρασκηνιακά- τη νυν προσωρινή διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Την ίδια ώρα, η δικαστική διαμάχη της λεγόμενης ομάδας Μαρτίνη με την προσωρινή διοίκηση του νυν προέδρου του ΕΕΣ, Αντώνη Αυγερινού, έχει ακόμη δρόμο. Το περιβάλλον Μαρτίνη με αλλεπάλληλες προσφυγές στη Δικαιοσύνη προσπαθεί να αποτρέψει τις εκλογές στο Σωματείο με το νέο καταστατικό, κάτι που ήταν αίτημα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και μία από τις αιτίες για την αποπομπή του Ανδρέα Μαρτίνη από τη διοίκηση του ΕΕΣ.
Με τη δικαστική έκβαση της υπόθεσης στην αναμονή, φαίνεται πως έχουν «παγώσει» και κάποιες από τις διοικητικές διαδικασίες στο Σωματείο, όπως η καταβολή της ετήσιας εισφοράς στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, ύψους 350.000 ευρώ, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών».
Αξίζει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι το κοινωνικό έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συνεχίζεται απρόσκοπτα όπως και η σημαντική συμβολή του στη διαχείριση του προσφυγικού. Γι’ αυτό φαίνεται, πως η μητρική οργάνωση ζήτησε από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να εγκαταλείψουν τις δικαστικές διαμάχες, να συμβιβαστούν και να προχωρήσουν τις εκκρεμούσες διαδικασίες, μεταξύ των οποίων και τη διενέργεια εκλογών στο Σωματείο.
Ο Ανδρέας Μαρτίνης θα παίξει το χαρτί της πολιτικής μεθόδευσης στην περίπτωση του «Ερρίκος Ντυνάν», επικαλούμενος την έξωσή του από την προεδρία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και αποδίδοντας κατηγορίες στη νυν προσωρινή διοίκηση.
Η Εξεταστική θα πρέπει να διασφαλίσει ότι, εφόσον προκύψουν, θα αποδοθούν ευθύνες σε πρώην υπουργούς ή άλλους πολιτικούς παράγοντες. Ταυτόχρονα, όμως, να μην επιτρέψει στον Ανδρέα Μαρτίνη να δημιουργήσει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι θα πέσει «στα μαλακά», καθώς ο ίδιος φαίνεται πως επιχειρεί να συνδέσει την αποφυλάκισή του για λόγους υγείας, με τις αποκαλύψεις που υπόσχεται.
Πηγή: newsbomb