ΕΙΔΗΣΕΙΣ

43ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο: Ειδική συνεδρία στη μνήμη του καθηγητή Δημ. Τριχόπουλου

Για τρίτη συνεχή χρονιά, μια ειδική εκδήλωση του Ετήσιου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου είναι αφιερωμένη στη μνήμη του διεθνώς καταξιωμένου Ακαδημαϊκού και Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Δημήτρη Τριχόπουλου.

43ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο: Ειδική συνεδρία στη μνήμη του καθηγητή Δημ. Τριχόπουλου

Η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών είναι η αρχαιότερη ιατρική εταιρεία της χώρας και το ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό της Συνέδριο, καλύπτοντας ολόκληρο το φάσμα των ιατρικών ειδικοτήτων, αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια επιστημονική συνάντηση Ελλήνων ιατρών. Ως εκ τούτου, κρίθηκε ως ο καταλληλότερος χώρος για την απότιση φόρου τιμής στη μνήμη ενός επιστήμονα που τίμησε όσο λίγοι τη χώρα μας.

Η τιμητική εκδήλωση (που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Μαΐου) περιλαμβάνει Διάλεξη εις Μνήμην (Memorial Lecture) και Στρογγυλή Τράπεζα με επιδημιολογικό θέμα. Προσκεκλημένος ομιλητής για τη διάλεξη είναι ο Καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Μήτσιας, ο οποίος θα δώσει ομιλία με θέμα «Εγκεφαλικά αγγειακά επεισόδια: πρωτοπαθής και δευτεροπαθής πρόληψη επί τη βάσει των δεδομένων των επιδημιολογικών μελετών του ελληνικού χώρου».

Στη στρογγυλή τράπεζα που θα ακολουθήσει, με συντονιστές τον Θ. Μουντοκαλάκη και την Α. Τριχοπούλου και ομιλητές την Ε. Χατζηανδρέου και τους Ν. Καρατζά, Δ. Μπούμπα και Π. Καψή, θα συζητηθεί ο τρόπος αξιοποίησης των ευρημάτων από τις μεγάλες έρευνες CHANCES και HYDRIA του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας στην πρόληψη χρόνιων νόσων στη χώρα μας. Οι επιδημιολογικές αυτές έρευνες αποτυπώνουν για πρώτη φορά σε τόσο ευρεία κλίμακα κοινωνικό-οικονομικά στοιχεία και δεδομένα υγείας (για υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία κ.ά.), καθώς και εκτίμηση διατροφικών, ανθρωπομετρικών και βιοχημικών δεικτών σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του ελληνικού πληθυσμού. Στη στρογγυλή τράπεζα θα διερευνηθούν τρόποι με τους οποίους τα σπουδαία αυτά ευρήματα θα ενταχθούν στην ιατρική πράξη, τη φροντίδα των ηλικιωμένων, αλλά και την καθημερινή ζωή.