Πόρισμα καταπέλτης του ΣΕΥΥΠ για υπηρεσίες λεύκανσης εκτός οδοντιατρείων
Ανανεώθηκε:
Καταπέλτης είναι η έκθεση ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας για τις υπηρεσίες λεύκανσης εκτός Οδοντιατρείων.
Όπως αναφέρει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, μετά από ενέργειες του Συλλόγου, διενεργήθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.) έλεγχος σε επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες λεύκανσης δοντιών εκτός οδοντιατρείου και συντάχθηκε η αριθ. πρωτ. 311/07.03.20217 έκθεση ελέγχου, η οποία διαβιβάζεται μεταξύ άλλων, στο Υπουργείο Υγείας, την Περιφέρεια Αττικής και τον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Η έκθεση αυτή υιοθετεί πλήρως τις απόψεις του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η λεύκανση δοντιών είναι οδοντιατρική πράξη και πρέπει να διενεργείται από οδοντίατρο και σε χώρο που έχει άδεια λειτουργίας οδοντιατρείου...
Η παροχή υπηρεσιών λεύκανσης οδόντων της εν λόγω επιχείρησης, σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ, ενέχει κινδύνους διασποράς λοιμώξεων στα πρόσωπα - πελάτες.
Σύμφωνα με απόσπασμα της έκθεσης:
«... Η μη σωστή χρήση της λυχνίας ή ακατάλληλη λυχνία μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα Βλεννογόνου, νεκρώσεις πολφού και εγκαύματα στην περιστοματική περιοχή.
Η λεύκανση δοντιών αποτελεί οδοντιατρική πράξη, η οποία διενεργείται από οδοντίατρο και σε χώρο που διαθέτει βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου, ή πολυοδοντιατρείου.
Καταστάσεις των οδοντικών ουσιών όπως ανοιχτές ρωγμές, τερηδόνα, εκτεθειμένοι οδοντικοί αυχένες, διαβρώσεις, ή και έντονες αποτριβές των δοντιών, αποτελούν πλήρεις αντενδείξεις για την διενέργεια λεύκανσης των δοντιών. Οι προαναφερόμενες οδοντικές καταστάσεις απαιτούν κλινική διάγνωση οδοντιάτρου, διαπιστώνονται δηλαδή αποκλειστικά και μόνο από οδοντίατρο. Εκτός των οδοντικών αντενδείξεων της λεύκανσης των δοντιών, που διασφαλίζονται από την κλινική εξέταση του οδοντιάτρου, αποτελούν αντενδείξεις λεύκανσης των δοντιών νοσήματα των περιοδοντικών ιστών (ουλίτιδες, περιοδοντίτιδες, κ.α.) καθώς και γενικότερες καταστάσεις της υγείας των ατόμων που θα εφαρμοσθεί η οδοντική λεύκανση, όπως μεταξύ άλλων, οι κάτωθι: αλλεργίες, χρόνια φλεγμονώδη ή μη νοσήματα, κακοήθεις νεοπλασίες των ιστών της στοματικής κοιλότητας, των οστών των γνάθων, κ.α.
Η μόνη περίπτωση όπου η λεύκανση δεν μπορεί να θεωρηθεί οδοντιατρική πράξη είναι στην περίπτωση χρήσης υλικών με περιεχόμενο ή εκλυόμενο υπεροξείδιο του υδρογόνου κάτω του 0,1%, οπότε θεωρούνται καλλυντικό και η εφαρμογή τους επί των δοντιών γίνεται με απλή επάλειψη χωρίς τη χρήση λυχνιών. Στην περίπτωση αυτή, τα αποτελέσματα είναι πολύ περιορισμένα και σε καμία περίπτωση δεν οδηγούν σε δόντια «μέχρι και εννέα τόνους λευκότερα με μόνο μία συνεδρίαση (συνεδρία) σε 60 λεπτά», όπως προβλέπεται στις σχετικές καταχωρίσεις.»
Επειδή, ενδεχομένως να τίθεται θέμα ως προς τη νομιμότητα πώλησης και χρήσης σε τρίτους των λευκαντικών υλικών κατά το μέρος που η περιεκτικότητα υπεροξειδίου του υδρογόνου (περιεχόμενο ή εκλυόμενο) υπερβαίνει το 0,1% αλλά και ως προς τη χρήση κατάλληλων λυχνιών και τον ορθό χειρισμό τους και να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των πολιτών, ακόμα και μετάδοσης λοιμωδών νόσων».