Χρεωστικά εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία εξαιτίας της νοσηλείας ανασφάλιστων - Για ποια κάλυψη μιλάμε;
Ανανεώθηκε:
Χρεωστικά 155 εκατ. ευρώ υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων, μετά την ψήφιση του νόμου 4368/2016 και την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β’ 908/2016) για την «πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας». Επί πλέον 28 εκατ. ευρώ είναι βεβαιωμένες οφειλές ανασφάλιστων για τη νοσηλεία τους πρίν την ψήφιση του νόμου 4368, που έχουν αποσταλεί στην Εφορία και τώρα φτάνουν ως «μπιλετάκια» στους οφειλέτες, οι οποίοι αδυνατούν να τα καταβάλουν.
Τη σώρευση των χρεών αυτών παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη συνάντησή του με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) στις 6 Μαρτίου. Ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ηλίας Σιώρας -είναι και πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, που δέχεται μεγάλο αριθμό ανασφαλίστων- έθεσε το θέμα με τα «μπιλετάκια» που φτάνουν σε νοσηλευθέντες αναφάλιστους, αλλά και γενικότερα της οικονομικής κάλυψης των νοσηλειών τους, καθώς οι επιχορηγήσεις για τα λειτουργικά έξοδα των δημόσιων νοσοκομείων παραμένουν καθηλωμένα, ενώ οι νοσηλείες αυξάνονται.
Ο υπουργός υγείας απάντησε ότι δόθηκε εντολή μετά την ψήφιση του νόμου τα νοσοκομεία να μην στέλνουν τις οφειλές των ανασφάλιστων στις εφορίες, ενώ για τα πριν την ψήφιση είπε ότι είχε δοθεί οδηγία να σταματήσουν οι εφορίες να στέλνουν «μπιλετάκια» στους νοσηλευθέντες.
Πέρα απ’ τα ευχολόγια του υπουργού Υγείας, τονίζει ο κ. Σιώρας, και αυτή η ελάχιστη παροχή πρός τους ανασφάλιστους οδηγεί στο σφίξιμο της οικονομικής θηλιάς που έχει βάλει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα δημόσια νοσοκομεία. Οι επιχορηγήσεις των δημόσιων νοσοκομείων για τους ανασφάλιστους τα τελευταία χρόνια ήταν οι εξής: 2014 2 εκ. ευρώ. 2015 1,265 εκ. ευρώ. 2016 1,265 εκ. ευρώ. 2017 1 εκ. ευρώ.
Φαίνεται, δηλαδή καθαρά ότι η νοσηλεία των ανασφαλίστων καλύπτεται απ’ τις πιστώσεις για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων που για τα έτη 2016 και 2017 παρέμειναν καθηλωμένες στα 1,156 δισ.ευρώ. Μ’ άλλα λόγια ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι υποφέρουν απ’ τις ίδιες περικοπές στην ώρα της ανάγκης και της νοσηλείας.
Ανασφάλιστοι υπό «ομηρία»
Αποκαλυπτικά είναι τα δημοσιεύματα για ανασφάλιστους του ΟΑΕΕ που νοσηλεύονται και δέχονται «μπιλετάκια».
Η εφημερίδα «Παραπολιτικά» (4.3.2017) και με τίτλο «Ανασφάλιστοι υπό “ομηρία”» έγραψε: «Επί 30 χρόνια κατέβαλλε με συνέπεια τις ασφαλιστικές του εισφορές, οι οποίες ήταν αρκετά υψηλές, λόγω της κλάσης στην οποία είχε υπαχθεί. Τις δομές του ΕΣΥ δεν τις είχε χρησιμοποιήσει μέχρι το 2013, διότι, όπως λέει ο 66χρονος Γ. Ρουτζάκης, ήταν απόλυτα υγιής. Κατά την περίοδο του Μνημονίου άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σοβαρά προβλήματα στην εργασία του και, μαζί με αυτά, οι δυσκολίες στην καταβολή των εισφορών στον ΟΑΕΕ. Τα χρέη άρχισαν να τον πνίγουν. Τότε ήταν που του χτύπησε την πόρτα και το πρώτο σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Το δεύτερο δυσάρεστο συμβάν, μετά την ασθένεια; Είχε απολέσει το ασφαλιστικό του δικαίωμα και ως ανασφάλιστος δεν είχε πρόσβαση ούτε στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Το έμφραγμα που υπέστη το καλοκαίρι τον 2013 δεν μπορούσε να περίμενα ρυθμίσεις και διακανονισμούς. Εισήχθη στο νοσοκομείο ως επείγον περιστατικό, νοσηλεύτηκε για αρκετές ημέρες μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας του και έφυγε για το σπίτι του με χρέος 3.286,13 ευρώ.
Στα 30 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η συνολική οφειλή των ανασφάλιστων πολιτών που νοσηλεύτηκαν σε δημόσιες μονάδες υγείας μέχρι το καλοκαίρι του 2014, οπότε η τότε κυβέρνηση πέρασε νόμο που επέτρεπε την πρόσβασή τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Μολονότι η σημερινή κυβέρνηση είχε δεσμευθεί, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας, ότι θα διευθετούσε το ζήτημα, εντούτοις τα χρέη εξακολουθούν να κρέμονται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια χιλιάδων ανασφάλιστων...Η οφειλή κάθε ανασφάλιστου πολίτη που αναγκάστηκε να νοσηλευτεί σε δημόσιο νοσοκομείο μέχρι το καλοκαίρι του 2014 ξεκινά από τα 1.000 ευρώ και μπορεί να φθάσει το ποσό των 5.000-6.000 ευρώ».
Χωρίς περίθαλψη και σύνταξη
Αυτή τη στιγμή 322.000 ενεργοί επαγγελματίες έχουν χρέη στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να χάνουν την ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Ιδιαίτερα δραματική κατάσταση βιώνουν 2.000 ηλικιωμένοι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ που δεν έχουν ούτε σύνταξη ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εξ αιτίας των χρεών τους πρός το Ταμείο.
Το θέμα αυτό έθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Π. Τάτσης στη συνάντηση της αντιπροσωπείας των συνταξιούχων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (20.1.2016). Το ίδιο είχε κάνει ο Π. Τάτσης και σε συνάντηση με τον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Αυτοί οι ασφαλισμένοι ενώ έχουν καταβάλλει μεγάλο τμήμα εισφορών και έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας δεν λαμβάνουν σύνταξη και στερούνται την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω των χρεών πρός τον ΟΑΕΕ. Και δεν μπορούν να μπούν στη ρύθμιση για το συμφηφισμό των χρεών με τις συντάξεις που δικαιούνται, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα πέραν των 20.000 ευρώ χρέη, ώστε στη συνέχεια τα 20.000 ευρώ να συμψηφιστούν με τις συντάξεις που δικαιούνται. «Δώστε λύση για αυτούς τους ανθρώπους που είναι στα συσσίτια» τόνισε ο Παντελής Τάτσης και πρότεινε ως έσχατη λύση την απονομή σύνταξης με βάση το χρόνο ασφάλισης που αντιστοιχεί στις καταβληθείσες εισφορές. Πχ: Εαν κάποιος ήταν ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ για 35 χρόνια και οι εισφορές που κατέβαλε αντιστοιχούν 25 ή 30 χρόνια, τότε να του απονεμηθεί μειωμένη σύνταξη, η οποία θα αντιστοιχεί σε 25 ή 30 χρόνια.
Κόβουν συντάξεις για χρέη
Τα χρέη πνίγουν τους εν ενεργεία αλλά και τους συνταξιούξους επαγγελματίες. Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντοκουμέντο» στις 5.3.2017 έγραψε: «Δικαίωση από τον Συνήγορο του Πολίτη (ΣτΠ) βρήκε συνταξιούχος του ΟΑΕΕ που λόγω χρεών του έγινε παρακράτηση σύνταξης με αποτέλεσμα να λαμβάνει κάθε μήνα μόλις 200 ευρώ Ο ΣτΠ ζήτησε από τη διοίκηση του ΟΑΕΕ να περιορίσει τις παρακρατήσεις για χρέη στα επίπεδα του ορίου φτώχειας.
Ο ΟΑΕΕ όμως, δήλωσε αναρμόδιος να παρέμβει προτείνοντας ουσιαστικά να ζητηθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να αλλάξει τη σχετική διάταξη νόμου που υπάρχει. Την ώρα που ο ΕΦΚΑ πελαγοδρομεί, άντε να αλλάξεις και παλαιότερη νομοθεσία που έχει παγιωθεί, σχολιάζει ο κ. Σιώρας.