Υποθαλάσσιο σύστημα καθαρισμού των βακτηρίων ανακάλυψαν οι επιστήμονες
Τα εκτεταμένα υποθαλάσσια λιβάδια του φυτού της Ποσειδωνίας, τα οποία αποτελούν το συχνότερο παράκτιο οικοσύστημα στη Γη, είναι δυνατό να μειώσουν τα παθογόνα βακτήρια στο θαλασσινό νερό σε ποσοστό έως 50%, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες διαπιστώνουν κάτι τέτοιο, δείχνοντας ότι η Ποσειδωνία, η οποία αφθονεί στη Μεσόγειο, ωφελεί τόσο τους οργανισμούς της θάλασσας (ψάρια, κοράλλια κ.α.), όσο και τους ανθρώπους.
Τα θαλάσσια φυτά όπως η Ποσειδωνία έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ανάπτυξη φυσικών αντιβιοτικών και τώρα αποκαλύπτεται ότι δρουν προστατευτικά για την υγεία ακόμη και μέσα στο φυσικό περιβάλλον τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την εξελικτική βιολόγο και οικολόγο Τζόλ Λαμπ του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, μελέτησαν δείγματα νερού που είχαν ληφθεί από παραλίες διαφόρων νησιών της Ινδονησίας.
Διαπιστώθηκε ότι το νερό από περιοχές με λιβάδια Ποσειδωνίας έχουν τρεις φορές λιγότερα επίπεδα εντερόκοκκου, ενός παθογόνου μικροοργανισμού που προκαλεί δυσεντερία.
«Η Ποσειδωνία φαίνεται να καταπολεμά τα βακτήρια» δήλωσε η Λαμπ. Το εν λόγω θαλάσσιο φυτό έχει τον τρόπο να «φιλτράρει» το νερό και να μειώνει τα βακτήρια.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι μετά το 1990 τα λιβάδια Ποσειδωνίας χάνονται με ετήσιο ρυθμό περίπου 7%. Όπως είπαν, «ας ελπίσουμε ότι η νέα μελέτη θα μεταδώσει διεθνώς το ξεκάθαρο μήνυμα για τα οφέλη της Ποσειδωνίας στη θαλάσσια και την ανθρώπινη υγεία».