ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι φαρμακοποιοί Θεσσαλονίκης ζητούν την μείωση του ποσοστού προμήθειας από τις συσκευές POS

Μείωση του υψηλού ποσοστού προμήθειας που καλούνται να πληρώνουν οι φαρμακοποιοί, ζητά με επιστολή του προς πέντε μεγάλες τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, ALPHA, Eurobank και ΑΤΤΙΚΗΣ) ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ). 

Οι φαρμακοποιοί Θεσσαλονίκης ζητούν την μείωση του ποσοστού προμήθειας από τις συσκευές POS

Πρόκειται για το ποσοστό προμήθειας που εισπράττουν τα τραπεζικά ιδρύματα για το σύνολο των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες μέσω των συσκευών POS και το οποίο υπερβαίνει το 0,8%, ενώ ο ΦΣΘ προτείνει τη μείωσή του στο 0,4% ή και λιγότερο.

Παράλληλα ο Σύλλογος, ζητά και τη μείωση του κόστους διαχείρισης και συντήρησης των συσκευών αυτών είτε πρόκειται για αγορά είτε για ενοικίαση τερματικής συσκευής POS, ώστε να καταστεί βιώσιμη και αποδοτική η διατήρηση και χρήση των POS.

“Ο συνδυασμός των συνεχώς αυξανόμενων συναλλαγών με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, οι υψηλές προμήθειες που εισπράττουν οι τράπεζες και το υψηλό κόστος από τη διατήρηση και χρήση των τερματικών συσκευών POS έχει ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια εισοδήματος για τους φαρμακοποιούς και επιδείνωση της ήδη δύσκολης οικονομικής κατάστασης”, τονίζει, στην επιστολή του, ο ΦΣΘ.

Παράλληλα, εξηγεί ότι ήδη από το καλοκαίρι του 2015 και αμέσως μετά τη θέσπιση ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι ασθενείς που επισκέπτονται τα φαρμακεία πλέον κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούν χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες για πληρωμή, καθώς, ως κλάδος, ο φαρμακοποιοί είχαν προμηθευτεί νωρίτερα τερματικές συσκευές POS, ώστε να μη δυσκολευτεί κανένας ασθενής να προμηθευτεί τα φάρμακά του.

“Η χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών προβλέπεται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω στο μέλλον, κυρίως λόγω των πρόσφατων νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, αλλά και λόγω αντίστοιχων πρωτοβουλιών των Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Οργάνων της για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς και της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής”, επισημαίνει, στην επιστολή του, ο ΦΣΘ και προσθέτει ότι “στον αντίποδα οι συνεχείς μειώσεις τιμών των φαρμάκων, οι συνεχώς αυξανόμενες φορολογικές και ασφαλιστικές μας υποχρεώσεις και το εκθετικά μειούμενο εισόδημα των πολιτών δημιουργούν σημαντικές επιβαρύνσεις στον κλάδο.

Λόγω δε της συνεχώς αυξανόμενης αποδοχής πληρωμών με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, μία νέα αιτία απώλειας εσόδων προκύπτει για τους φαρμακοποιούς”.