ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς θα πετύχετε τους στόχους σας για καλύτερη υγεία το 2017

Η πρώτη μέρα του έτους σηματοδοτεί νέα ξεκινήματα και αποφάσεις για καλύτερες και πιο υγιεινές επιλογές στη ζωή μας. Άλλοι βάζουν στόχο με τη νέα χρονιά να χάσουν μερικά παραπανίσια κιλά, άλλοι να μειώσουν το αλκοόλ και άλλοι να ξεκινήσουν τη γυμναστική, όμως συχνά οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό και καταλήγουν τελικά να διατηρούν τις παλιές κακές τους συνήθειες.

Πώς θα πετύχετε τους στόχους σας για καλύτερη υγεία το 2017

Όσον αφορά συγκεκριμένα τους στόχους που βάζουμε αναφορικά με την υγεία μας, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η τακτική «όλα ή τίποτα» –η οποία συνήθως στηρίζεται σε ουτοπικές προσδοκίες και δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια ελευθερίας– είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν καταφέρνουμε να πετύχουμε τους στόχους που βάλαμε για τη νέα χρονιά. Κάποιοι από εμάς βάζουν πάρα πολλούς στόχους, ενώ άλλοι βάζουν στον εαυτό τους πολλούς περιορισμούς. Αν και ξεκινάμε τη νέα χρονιά γεμάτοι αυτοπεποίθηση και ενέργεια, πιστεύοντας ότι είμαστε αρκετά δυνατοί για να καταφέρουμε ό,τι κι αν έχουμε στο μυαλό μας, ο ενθουσιασμός σύντομα ξεθωριάζει και αφήνει πίσω του ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

bigstock 159810767

Το μυστικό για την επίτευξη κάθε στόχου είναι τα μικρά και σταθερά βήματα. Είναι, για παράδειγμα, πολύ δύσκολο να κόψει κανείς εντελώς τη ζάχαρη εάν προηγουμένως δεν έχει κάνει προσπάθειες να τη μειώσει στην καθημερινότητά του. Μία κουταλιά λιγότερη στον καφέ και ένα σοκολατάκι λιγότερο μέσα στην ημέρα είναι οι μικρές επιτυχίες που θα τονώσουν το ηθικό και θα κάνουν τον τελικό στόχο να μοιάζει πιο ρεαλιστικός ή ίσως και εύκολος.

Αντί λοιπόν να πατήσετε το κουμπί «διαγραφή» και να προσπαθήσετε να αλλάξετε αυτό που ήσαστε μέχρι πρότινος, πατήστε το κουμπί «επαναφορά». Ποια η διαφορά; Διαγραφή σημαίνει απόφαση να κάνετε ή να μην κάνετε κάτι, ενώ επαναφορά σημαίνει ευκαιρία να κάνετε μια νέα αρχή, να υιοθετήσετε μια νέα συνήθεια που σας κάνει καλό. Δεσμευόμενοι στην επαναφορά θέτετε πιο μικρούς αλλά εφικτούς στόχους και κάνετε αλλαγές σε βάθος χρόνου. Η τακτική της επαναφοράς προσφέρει επίσης περισσότερη ευελιξία, καθώς μπορείτε στην πορεία να διαπιστώσετε τι λειτουργεί για εσάς και τι όχι, κάνοντας κάθε φορά τις απαραίτητες αλλαγές.