Το πρώτο εμβόλιο κατά της περιοδοντίτιδας είναι γεγονός
Εμβόλιο για τη χρόνια περιοδοντίτιδα ανέπτυξαν Αυστραλοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
Είναι η πρώτη φορά που η χρόνια φλεγμονή των δοντιών και των ούλων, η οποία μπορεί να έχει ιδιαίτερα σοβαρές επιπλοκές -όπως αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό- θα αντιμετωπιστεί με ένα εμβόλιο.
Οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν το 2018, ενώ τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σε πρώτη φάση στην επιστημονική επιθεώρηση «NPJ Vaccines».
Το εμβόλιο στοχεύει ένζυμα που παράγονται από το βακτήριο Porphyromonas gingivalis, το οποίο προκαλεί τη φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών και έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών, παράγει δηλαδή αντισώματα που είναι σε θέση να εξουδετερώσουν τις καταστροφικές τοξίνες του παθογόνου.
Ο καθηγητής Eric Reynolds, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι ελπίζει ότι το εμβόλιο θα μειώσει σημαντικά την καταστροφή των ιστών στους ασθενείς με περιοδοντίτιδα. «Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε την περιοδοντίτιδα με επαγγελματικό καθαρισμό, κάποιες φορές με χειρουργείο και αντιβιοτικά» εξηγεί.
«Αυτές οι μέθοδοι είναι χρήσιμες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις το βακτήριο επανεμφανίζεται στην οδοντική πλάκα, προκαλώντας μικροβιολογική ανισορροπία, με αποτέλεσμα την εξέλιξη της νόσου». Μόνο στην Αυστραλία υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις κατοίκους πάσχει από μέτρια έως σοβαρή περιοδοντίτιδα. Στους ανθρώπους μάλιστα άνω των 55 ετών το ποσοστό αυξάνεται και φτάνει το 50%.
Η ανάλυση της αποτελεσματικότητας του νέου εμβολίου έγινε από συνεργαζόμενες ερευνητικές ομάδες στη Μελβούρνη αλλά και στο Κέμπριτζ των Ηνωμένων Πολιτειών. Η οδοντιατρική ομάδα του πανεπιστημίου της Μελβούρνης μάλιστα έχει εργαστεί για τη δημιουργία ενός εμβολίου για τη χρόνια περιοδοντίτιδα τα τελευταία 15 χρόνια.
Όπως επισημαίνει ο δρ Reynolds, «η περιοδοντίτιδα είναι διαδεδομένη και καταστροφική. Έχουμε πολλές ελπίδες ότι το (νέο) εμβόλιο θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους».