Σήμερα το συλλαλητήριο της Ε.Σ.Α.μεΑ. εν όψει της Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία
Σήμερα, Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν τον επίσημο εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, θα πραγματοποιηθεί το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.
Από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι στην Ομόνοια, η Ε.Σ.Α.μεΑ. θα παραστεί για να υπογραμμίσει την ανάγκη προστασίας της αναπηρικής οικογένειας. Στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου θα πραγματοποιηθεί πορεία προς τη Βουλή.
«Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας, που βιώνουμε τη διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, θα φωνάξουμε “Τίποτα για Εμάς, χωρίς Εμάς!”, παλεύοντας για την υγεία, για την πρόνοια, τα εισοδήματα, τα επιδόματα, την εργασία, την δωρεάν και ακηδεμόνευτη εκπαίδευση, την κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη, την αποϊδρυματοποίηση, τη διαβίωση στην κοινότητα» αναφέρει η Ε.Σ.Α.μεΑ. σε ανακοίνωσή της.
Και συνεχίζει:
«Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας ζητάμε εξειδικευμένη προστασία ως γυναίκες, παιδιά, πρόσφυγες/μετανάστες με αναπηρία.
Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας, εναντιωνόμαστε στις πολιτικές που αποτυπώνονται σε μια σειρά μέτρων, όπως:
- Στο κόψιμο των επιδομάτων, των μοναδικών οικονομικών πόρων για χιλιάδες από εμάς,
- Στις δυσβάσταχτες περικοπές των συντάξεών μας,
- Στην αποσάθρωση των υπηρεσιών υγείας,
- Στα λουκέτα σε δομές που φιλοξενούν ή απασχολούν παιδιά με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες,
- Στον κίνδυνο να μπει λουκέτο σε δομές που έχουμε δημιουργήσει και λειτουργούμε για τα παιδιά μας εμείς οι ίδιοι οι γονείς ατόμων με αναπηρία, σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, σε Κέντρα Διημέρευσης και σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας,
- Στις περικοπές στην χρηματοδότηση δομών κλειστής φροντίδας, όπου διαβιούν άτομα με αναπηρία σε άθλιες συνθήκες, ξεχασμένα από Θεό και ανθρώπους.
Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας, διαμαρτυρόμαστε:
- Για τις μη μόνιμες προσλήψεις στην Ειδική Εκπαίδευση,
- Για την αύξηση του ποσοστού ανεργίας στα άτομα με αναπηρία και στα μέλη των οικογενειών μας,
- Για την έλλειψη ειδικών πολιτικών για τα ξεχασμένα στα νησιά και στις παραμεθόριες περιοχές άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση,
- Για τον άδικο συνυπολογισμό του αναπηρικού επιδόματος (διατροφικού, εξωιδρυματικού, απολύτου αναπηρίας, κίνησης κ.λπ.) στο εισόδημα για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, την ώρα που η Ελληνική Πολιτεία συνεχίζει να κωφεύει στο αίτημα του αναπηρικού κινήματος να υπολογιστεί αυτό το πρόσθετο κόστος της Αναπηρίας και οδηγεί νομοτελειακά μέχρι και να χάσουν το σπίτι τους άτομα με βαριές αναπηρίες ή γονείς παιδιών με αναπηρία!
Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας θέλουμε να ζήσουμε! Από το συλλαλητήριο στις 2 Δεκεμβρίου ας μην λείψει κανείς!».
Το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο θα μεταδοθεί σε live streaming μέσω του ιστότοπου της Ε.Σ.Α.μεΑ.. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε πατώντας εδώ.
Ι. Βαρδακαστάνης: Σεβασμός των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ
Η φετινή Ευρωπαϊκή Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία σηματοδοτεί την 10η επέτειο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UN CRPD). Αυτό αποτέλεσε το επίκεντρο της διήμερης διάσκεψης που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το EDF (Ευρωπαϊκό Φόρουμ Α.μεΑ.) στις 28-29 Νοεμβρίου.
Το συνέδριο συγκέντρωσε πάνω από 400 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων, ενώσεων και επιχειρήσεων που εργάζονται για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία, κυβερνητικών εκπροσώπων, εκπροσώπων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, πανεπιστημιακών και άλλων. Οι σύνεδροι συζήτησαν και εξέτασαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα με την Σύμβαση: κάθε πάνελ έδωσε μια επισκόπηση του νομικού και πολιτικού πλαισίου, και πώς έχει αλλάξει, ακολουθούμενη από προσωπικές μαρτυρίες και παραδείγματα.
Κατά τη διάσκεψη, το EDF έδωσε την πρώτη σειρά ευρωπαϊκών αναφορών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάνοντας μια επισκόπηση της κατάστασης των εργασιών της Σύμβασης στην Ευρώπη.
Ανοίγοντας τη διάσκεψη, ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. και του EDF, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, υπογράμμισε το θετικό αντίκτυπο της Σύμβασης στη νομοθεσία, μετά την επικύρωση της Σύμβασης το 2011 από την ΕΕ: «Η οδηγία “Προσβασιμότητα του Διαδικτύου” εκδόθηκε τον περασμένο μήνα, η πρόταση για την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας δημοσιεύθηκε και τώρα συζητείται, τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Επενδύσεων κάνουν μια σαφή αναφορά στην εφαρμογή της Σύμβασης για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας και μη διάκρισης. Η νομοθεσία έχει προσαρμοστεί, αλλά μπορεί επίσης να πετύχει περισσότερα, τόσο στη νομοθεσία και τις πολιτικές, καθώς και στην καθημερινότητα».
Ο κ. Βαρδακαστάνης υπενθύμισε, επίσης, τη σημασία της εφαρμογής, της προώθησης και της προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πολιτικές και τους τομείς της ζωής: η κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία είναι μια κοινωνία που σέβεται πρώτα τα δικαιώματα του κάθε ατόμου και δεν αφήνει κανέναν πίσω: «Η πλήρης και ουσιαστική εφαρμογή της Σύμβασης μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας συνολικής ατζέντας για την αναπηρία, που να ενσωματώνει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της πολιτικής και εξασφαλίζει ένα ουσιαστικό, δομημένο διάλογο με την αντιπροσωπευτική οργάνωση των ατόμων με αναπηρία. Για τους λόγους αυτούς, είναι θεμελιώδους σημασίας να επανεξετάσουμε την προσέγγιση που ακολουθείται μέχρι σήμερα όσον αφορά την εφαρμογή της Σύμβασης. Η εφαρμογή της δεν είναι business as usual και δεν θα πρέπει να θεωρείται ως τέτοια από τους φορείς χάραξης πολιτικής σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».
Τέλος, ο κ. Βαρδακαστάνης πρότεινε στην ΕΕ να οριστεί το 2021 Έτος των Ατόμων με Αναπηρία, καθώς θα έχουν συμπληρωθεί 10 χρόνια από την επικύρωση της Σύμβασης από την ΕΕ.
Ευρωπαϊκό Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης
Όπως κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, οι νικήτριες πόλεις του Ευρωπαϊκού Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης ανακοινώθηκαν από την Επίτροπο για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα της εργασίας, Marianne Thyssen, και τον Ιωάννη Βαρδακαστάνη. Αυτό είναι το πανευρωπαϊκό βραβείο που επιβραβεύει τις πόλεις για τις προσπάθειές τους να γίνουν προσβάσιμες σε όλους.
Φέτος το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στο Τσέστερ της Μεγάλης Βρετανίας. Το 2ο βραβείο απονεμήθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και το 3ο βραβείο στη Τζουρμάλα της Λετονίας.