Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: Μάθετε ποιες είναι οι 10 ράτσες «υποαλλεργικών» σκύλων
Σήμερα, όπως κάθε χρόνο στις 4 του Οκτώβρη, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.
Η γιορτή αυτή χρονολογείται από το 1925 και εδραιώθηκε με πρωτοβουλία του Χάινριχ Ζίμερμαν. Ο Γερμανός συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού «Άνθρωπος και Σκύλος» οργάνωσε την πρώτη γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 24 Μαρτίου του 1925 στο Βερολίνο και μετέφερε την ημέρα εορτασμού στις 4 του Οκτώβρη το 1929. Αρχικά, η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων εορταζόταν μόνο στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Τσεχοσλοβακία. Χρόνο με τον χρόνο, ο Ζίμερμαν πάλεψε ακούραστα να προωθήσει την πρωτοβουλία και τελικά τον Μάιο του 1931 κατάφερε να την εδραιώσει ως παγκόσμιας κλίμακας γιορτή έπειτα από ομόφωνη απόφαση διεθνών οργανισμών προστασίας των ζώων που λήφθηκε στο πλαίσιο κογκρέσου στη Φλωρεντία της Ιταλίας.
Με αφορμή λοιπόν την ημέρα αυτή, σας παρουσιάζουμε ένα θέμα σχετικό με τα ζώα αλλά και με ένα συχνό πρόβλημα υγείας, τις αλλεργίες.
Αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζουν ευαισθησία στο τρίχωμα των ζώων, στα νεκρά κύτταρα που απορρίπτει το δέρμα τους ή στο σάλιο τους, εκδηλώνοντας συμπτώματα όπως το επίμονο φτάρνισμα, η φαγούρα ή τα δερματικά εξανθήματα. Τα μόνα κατοικίδια που θεωρούνται απολύτως ασφαλή για τα άτομα που έχουν αλλεργίες είναι αυτά που έχουν φολιδωτό δέρμα, όπως οι σαύρες και τα φίδια.
Επειδή όμως ο σκύλος δεν αποκαλείται τυχαία «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», είναι πιθανό να έρχεστε συχνά πυκνά σε επαφή με το κατοικίδιο κάποιου φίλου σας ή να θέλετε οι ίδιοι να πάρετε σκύλο. Πρέπει να γνωρίζετε ότι σε γενικές γραμμές είναι πιο φιλικές προς τα άτομα με αλλεργίες οι ράτσες που απορρίπτουν λιγότερο τρίχωμα –χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα έχουν κοντό τρίχωμα. Επίσης, ορισμένα μέτρα προστασίας, όπως το συχνό μπάνιο και χτένισμα και ο περιορισμός του σκύλου εκτός της κρεβατοκάμαρας, βοηθούν στην πρόληψη μιας κρίσης αλλεργίας.
Στην παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε ποιες ράτσες σκύλων θεωρούνται καταλληλότερες για τα άτομα με αλλεργίες.
Προσοχή: Εάν σκέφτεστε να πάρετε σκύλο, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας. Εάν τα συμπτώματα που εκδηλώνετε είναι πολύ σοβαρά, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε...
Πηγές: health.com, worldanimalday.org.uk
Δείτε κι αυτό:
Αλλεργία στη γάτα: Τρόποι να περιορίσετε τις ενοχλήσεις
Ποιες είναι οι αλλεργίες που πάνε... χέρι-χέρι
Δε φαντάζεστε ποιο είναι το πιο επικίνδυνο ζώο του πλανήτη!