Ιατρική παρέμβαση στην Ήπειρο τον Οκτώβριο, από το Πρόγραμμα «Υγεία για όλους»
Ιατρική παρέμβαση στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού, άπορους – ανασφάλιστους, παιδιά προσφύγων, σε συνεργασία με την 6η Υ.ΠΕ., το Π.Ν. Ιωαννίνων, την Καρδιολογική Εταιρεία, η οποία έχει υιοθετήσει την Περιφέρεια Ηπείρου, θα πραγματοποιήσουν οι εκπρόσωποι του προγράμματος «Υγεία για όλους».
Η Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, οργάνωσαν στις 18 Αυγούστου, περιφερειακή συνδιάσκεψη στα Ιωάννινα, στην οποία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» από τους συντονιστές του προγράμματος, Σοφία Καλανταρίδου, καθηγήτρια Μαιευτικής Γυναικολογίας, Ελένη Σωτηροπούλου, Οικονομολόγο, στέλεχος ΕΟΦ και Γεώργιο Χρούσο, καθηγητή Παιδιατρικής, υπεύθυνο της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής. Η συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε ενώπιον της Επιστημονικής Επιτροπής Ηπείρου και του προέδρου της Καρδιολογικής Εταιρείας, προς τους εκπροσώπους της Περιφέρειας, των Δήμων, εκπροσώπων του Π.Ν. Ιωαννίνων, του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων και άλλων φορέων.
Κατόπιν της συνδιάσκεψης και στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος «Υγεία για όλους» προγραμματίστηκε, για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, ιατρική παρέμβαση στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Επιπλέον, χάρη στην ευγενική παραχώρηση από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Π.Ν. Ιωαννίνων, το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» υποστηρίζεται με κινητή Γυναικολογική μονάδα, στην οποία είναι ενσωματωμένος και μαστογράφος.
Η παρέμβαση στην Περιφέρεια Ηπείρου περιλαμβάνει:
1. Κλινική παιδιατρική εξέταση, εμβολιασμό παιδιών
2. Οδοντιατρικό έλεγχο σε παιδιά
3. Γυναικολογική εξέταση: Μαστογραφία, Pap Test
4. Κλινική εξέταση ενηλίκων (παθολογικός- καρδιολογικός έλεγχος)
5. Εμβολιασμό παιδιών προσφύγων στις οργανωμένες δομές: Δολιανά, Κατσικά, Πωγωνιανή, Κόνιτσα, Φιλιππιάδα.
Στόχος του προγράμματος «Υγεία για Όλους», είναι μέχρι το 2017 να επισκεφθεί συνολικά 7 Περιφέρειες: Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Β. Αιγαίου, Δωδεκανήσου, για την ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, σε διασύνδεση με τις τοπικές κοινότητες, τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες και δομές, προς όφελος των ευάλωτων ομάδων πληθυσμών που αντιμετωπίζουν σωρευτικά προβλήματα ένταξης στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας.
Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι η Εταιρεία Πρόληψης & Προαγωγής Υγείας «Υγεία για Όλους» και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του KEΣΥ, της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, 34 Επιστημονικών φορέων και με την εθελοντική υποστήριξη μιας Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία αποτελείται από 90 διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς – Ακαδημαϊκούς. Παράλληλα, έχουν συσταθεί 7 Επιστημονικές Επιτροπές (1η Υ.ΠΕ) αποτελούμενες από 50 Πανεπιστημιακούς – Ακαδημαϊκούς.
Επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής είναι ο κ. Γεώργιος Χρούσος, καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, και της Οργανωτικής Επιτροπής ο κ. Άγις Τσουρός, διεθνής σύμβουλος Πολιτικών & Στρατηγικών Υγείας, πρ. διευθυντής Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Διαβάστε ακόμη:
Ξεκίνησε το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» - Δράσεις για άνεργους, Ρομά, ανασφάλιστους, πρόσφυγες