Επίτιμος Δημότης Σπετσών ο κορυφαίος ερευνητής της διπλής έλικας του DNA James Watson
Στο κατάμεστο υπαίθριο θέατρο της ιστορικής Αναργυρείου και Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών, χωρητικότητας 900 περίπου ατόμων, ο κάτοχος Nobel για την ανακάλυψη της Διπλής Έλικας του DNA, κορυφαίος ερευνητής και φιλέλληνας James D. Watson, σε μια συγκινητική και επιβλητική ατμόσφαιρα, αναγορεύτηκε στις 30 Αυγούστου, σε Επίτιμο Δημότη Σπετσών.
Η είσοδος του James D. Watson με τη σύζυγο του Elizabeth στο χώρο για την Τελετή Αναγόρευσης και η εν συνεχεία σύντομη ομιλία του, ήταν μοναδικές στιγμές όπου οι παριστάμενοι όρθιοι (standing ovation), για πολλή ώρα και με μεγάλο ενθουσιασμό υποδέχθηκαν και τίμησαν τον κορυφαίο ερευνητή.
Η Αναγόρευση, για την προσφορά του και για την ένθερμη υποστήριξη της Ελλάδας από μέρος του, έγινε από τον Δήμαρχο Σπετσών κ. Παναγιώτη Λυράκη, στα πλαίσια του 17ου Συνεδρίου Ιατρικής Χημείας και του εορτασμού των 50 Χρόνων (1966-2016), λειτουργίας των Σχολείων Μοριακής Βιολογίας, η έναρξη των οποίων έγινε τον Ιούλιο του 1966 με τη συμμετοχή των James Watson και Francis Crick. Για την κοσμογονική ανακάλυψη είχαν ήδη βραβευτεί με το Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας το 1962.
Στην Τελετή Αναγόρευσης παραβρέθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, ο οποίος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό αναφερόμενος στο Έργο του James D. Watson και στη σημασία του για την Ιατρική και την ανθρώπινη σκέψη. Το Συνέδριο και η τιμητική εκδήλωση για τον James D. Watson και την Ruth Padel (τρισέγγονη του Κάρολου Δαρβίνου), στην οποία παραβρέθηκαν επίλεκτα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας από Ελλάδα και εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Χατζηπέρος και ο Πρόεδρος της Αναργυρείου και Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών κ. Φιντικάκης. Ο Καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιάννης Ματσούκας σε σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην επιτυχή πορεία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ιατρική Χημεία και στην προσφορά του στην Έρευνα και την Ελληνική Παιδεία. Ο Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Νίκος Μοσχονάς παρουσίασε το Έργο του James D. Watson, τους σημαντικούς σταθμούς της διαδρομής του και τις ενέργειες του για τη διεθνή Ειρήνη και την υποστήριξη της Ελλάδας.
Στην Τελετή Αναγόρευσης συμμετείχε με ομιλία της, η Καθηγήτρια Ποίησης στο King's College στο Λονδίνο, Ruth Padel, τρισέγγονη του Κάρολου Δαρβίνου. Η ομιλία της ήταν μια συναρπαστική περιγραφή του έργου και της ζωής του προπάππου της καθώς και του γενεαλογικού δένδρου της οικογένειας Δαρβίνου.
Στον James D. Watson προσέφεραν αναμνηστικά δώρα η Ένωση Ελλήνων Χημικών, το Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο και ο γλύπτης Στάθης Λεοντής, ο οποίος έχει συνθέσει το αριστουργηματικό γλυπτό της Διπλής Έλικας του DNA τοποθετημένο στο χώρο του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών. Την απονομή των δώρων ακολούθησε μουσική εκδήλωση με αντιφώνηση του διακεκριμένου μουσικοσυνθέτη Μιμή Πλέσσα και συναυλία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων AΤΤΙΚΑ και της Φιλαρμονικής του Δήμου Περιστερίου.
Η παρουσίαση των ομιλητών έγινε από την τριτοετή φοιτήτρια του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, Φωτεινή Παπαλεωνιδοπούλου, η οποία επίσης διάβασε κείμενο της Μελίνας Μερκούρη για τον James D. Watson. Στο κείμενο αυτό, η Μελίνα Μερκούρη εκφράζει το θαυμασμό της για τον σπουδαίο επιστήμονα τον οποίο είχε γνωρίσει στις Σπέτσες το καλοκαίρι του 1966. Η Φωτεινή, άριστη φοιτήτρια του Βιολογικού Τμήματος, ήταν το κοριτσάκι των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004 που έσβησε τη Φλόγα στην Τελετή Λήξης των αγώνων.
Ο James D. Watson όπως αναφέρει ο Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής καθηγητής Χημείας Γιάννης Ματσούκας, στη διάρκεια των τριών ημερών του Συνεδρίου, ακούραστος, ακάματος και με πολλή υπομονή και ενδιαφέρον συζητούσε επί ώρες με τους συνέδρους, και ιδιαίτερα με τους νέους μεταπτυχιακούς φοιτητές, που ήθελαν να τον δουν από κοντά και να μιλήσουν μαζί του. Υπομονετικά, επίσης, δεχόταν να υπογράφει αυτόγραφα και να φωτογραφίζεται με ομάδες συνέδρων που ή ήθελαν να συγκρατήσουν και να αποτυπώσουν αυτές τις αξέχαστες στιγμές μαζί του. Για όλους όσους βρέθηκαν στις Σπέτσες ήταν μια ανεπανάληπτη, αξέχαστη και μοναδική εμπειρία. Η παρουσία του James D. Watson ήταν μια κορυφαία στιγμή για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο και μια μεγάλη τιμή για την Ελλάδα!
Το Συνέδριο, ήταν πολυπολιτισμικό με τρεις κύριες θεματικές ενότητες, Μοριακής Βιολογίας, Ιατρικής Χημείας, Επιστήμης/Λογοτεχνίας/Ποίησης. Τα κείμενα των ομιλιών των James D. Watson και Ruth Padel θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ιατρικής Χημείας και του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο καθηγητής Ματσούκας, ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στη μεγάλη επιτυχία του Συνεδρίου και ιδιαίτερα το προσωπικό της Αναργυρείου και Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών. Επίσης, ευχαριστεί την ΕΡΤ1, η οποία υπήρξε χορηγός επικοινωνίας του Συνεδρίου και της Τελετής Αναγόρευσης.
Διαβάστε ακόμη:
Κορυφαία στιγμή για την Ελλάδα, την έρευνα & τα πανεπιστήμια ο ερχομός του Νομπελίστα Watson
Η Παγκόσμια Ημέρα του DNA γιορτάζεται στις 25 Απριλίου: Όταν ξεκλείδωσε η «διπλή Έλικα»