ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Πελοπόννησος, η πρώτη Περιφέρεια στην χώρα που χρηματοδότησε προγράμματα για ελονοσία

Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που χρηματοδότησε και συνεχίζει να χρηματοδοτεί προγράμματα για την αντιμετώπιση της ελονοσίας στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα σε στενή συνεργασία με τη δημοτική Αρχή, υπογράμμισε με δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, για το θέμα που έχει απασχολήσει την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες.

Η Πελοπόννησος, η πρώτη Περιφέρεια στην χώρα που χρηματοδότησε προγράμματα για ελονοσία

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι στην Πελοπόννησο από το 2009 και μετά, καταγράφονταν κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης σχεδόν κάθε έτος, κυρίως ως σποραδικά κρούσματα, αλλά και σε συρροές τα έτη 2011- 2012.

Πρόσθεσε πως η Περιφέρεια πήρε τη πρωτοβουλία, συνεργαζόμενη με εξειδικευμένους φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το ECDC, το ΚΕΕΛΠΝΟ και πανεπιστημιακά ιδρύματα, προκειμένου να εκπονήσει και να υλοποιήσει εξειδικευμένα προγράμματα κωνωποκτονίας.

Επεσήμανε ότι «την τελευταία πενταετία σε όλες τις Περιφερειακές μας Ενότητες εφαρμόζονται ολοκληρωμένα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών» και είπε, πως εφαρμόστηκαν πρωτοποριακές τεχνικές καταπολέμησης όπως η διενέργεια υπολειμματικών ψεκασμών εσωτερικών χώρων σε καταλύματα μεταναστών.

Ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι, «όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας, από το 2012 έως σήμερα, δεν έχει παρατηρηθεί κρούσμα της νόσου με ένδειξη εγχώριας μετάδοσης στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας».

Ακόμη τόνισε ότι, «είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην οποία θα λειτουργήσει Κέντρο παρακολούθησης- οργάνωσης μηχανισμού επαγρύπνησης και ταχείας αντίδρασης για την διαχείριση επιδημιολογικών κινδύνων που προκύπτουν από έντομα διαβιβαστές», προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν νέες προκλήσεις που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον».

Ο περιφερειάρχης αφού δήλωσε ότι «οι αιρετές Περιφέρειες απέδειξαν για ακόμα μία φορά, ότι αποτελούν εγγύηση για την αποτελεσματική διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας», δήλωσε ότι, «νοιώθουμε πραγματικά υπερήφανοι που εφαρμόσαμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους φορείς της χώρας, ιδιαίτερα δε στις Περιφέρειες, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και να προστατευθεί η Δημόσια υγεία σε εθνικό επίπεδο».

Διαβάστε ακόμη:

Καθηγητής Κυριόπουλος: Τα χαμηλά αντανακλαστικά της δημόσιας υγείας και οι υπερβολές που κοστίζουν