Γιατροί του ΚΑΤ επιβάρυναν τα δημόσια ταμεία με 30 εκατ. ευρώ
Την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, αντιμετωπίζουν χειρουργοί γιατροί, μέλη της διοίκησης και υπάλληλοι του νοσοκομείου ΚΑΤ για «ύποπτες» επεμβάσεις και θεραπείες σε ασθενείς, οι οποίες επιβάρυναν τα δημόσια ταμεία τα έτη 2009-2010 με σχεδόν 30 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς Ρέας Κατσιβέλη που αποκάλυψε η Real News, το επίμαχο διάστημα διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη χρήση οστικών μοσχευμάτων σε χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς να είναι αναγκαίο, αλλά και στις περιπτώσεις που ήταν, χρησιμοποιήθηκαν υπερκοστολογημένα υλικά.
Η ανακρίτρια αποδίδει στους κατηγορουμένους, οι οποίοι έχουν κληθεί ήδη να δώσουν εξηγήσεις, πως κατά παράβαση του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, των νόμων, των ασφαλιστικών ταμείων και του νοσοκομείου, καθώς και των σχετικών εγγράφων των αρμόδιων φορέων του υπουργείου Υγείας, προέβησαν σε παραγγελίες μοσχευμάτων από ιδιωτικές εταιρείες επιλογής τους, στην ανώτερη δυνατή τιμή και χωρίς να τηρήσουν καμία νόμιμη διαδικασία.
Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί χρέος σε βάρος του νοσοκομείου από οστικά μοσχεύματα που χρησιμοποίησαν σε χειρουργικές επεμβάσεις και των οποίων η αξία δεν αποζημιώθηκε από τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών, καθώς σύμφωνα με τις εγκυκλίους τους η επέμβαση δεν δικαιολογούσε την τοποθέτηση μοσχεύματος ή διότι τα μοσχεύματα υπερέβαιναν τον απαραίτητο αριθμό ή τις ανώτατες προβλεπόμενες για το είδος της επέμβασης τιμές.
Σημειώνεται ότι από το 2011, οπότε και εφαρμόστηκαν και τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες εγκύκλιοι, η δαπάνη μειώθηκε στα 823.848 ευρώ.
Εταιρείες έβαζαν «καπέλο» 35% για να καλύψουν τις μίζες
Σκάνδαλο με Ορθοπεδικά: στην Ευελπίδων τα 30 άτομα της υπόθεσης