Οι άντρες πεθαίνουν νωρίτερα από τις γυναίκες επειδή αρνούνται να πάνε στο γιατρό
Ένας βασικός λόγος που οι άντρες πεθαίνουν νωρίτερα από τις γυναίκες είναι η υπερβολική τους... περηφάνια και κατά συνέπεια η άρνηση να επισκεφθούν το γιατρό, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Preventative Medicine.
Αυτή η στάση –και όχι σημαντικές βιολογικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα– εξηγεί εν μέρει το μικρότερο προσδόκιμο ζωής των αντρών.
Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι άντρες όχι μόνο πιστεύουν ότι ο γιατρός είναι για τους «αδύναμους», αλλά μάλιστα αγνοούν εν γνώσει τους ανησυχητικά συμπτώματα, σε μια προσπάθεια να φανούν γενναίοι!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ρούτγκερς των ΗΠΑ θέλησαν να εξετάσουν βαθύτερα τις αιτίες πίσω από τις διαφορές στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ αντρών και γυναικών.
«Οι άντρες εκτιμάται πως πεθαίνουν περίπου πέντε χρόνια νωρίτερα από τις γυναίκες, όμως αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί σε βιολογικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα», δηλώνει η καθηγήτρια Ψυχολογίας του Ρούτγκερς, Ντιάνα Σάντσεζ.
Μερικοί από τους τεκμηριωμένους παράγοντες κινδύνου που εξηγούν τη διαφορά στο προσδόκιμο είναι η μεγαλύτερη έκθεση των αντρών στη βία και τον πόλεμο, οι αυξημένοι δείκτες χρήσης ναρκωτικών ουσιών και η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ των αντρών. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, η νοοτροπία και η στάση των αντρών απέναντι στο γιατρό είναι ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας που πρέπει να περιλαμβάνεται στη λίστα.
Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα αυτά έπειτα από προσωπικές συνεντεύξεις που πήραν από ομάδα αντρών και γυναικών. Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων υπέδειξαν ότι οι άντρες είναι λιγότερο πιθανό να απευθυνθούν στο γιατρό ακόμη κι αν τους ταλαιπωρεί κάποια ενόχληση. Επίσης, προτιμούν συστηματικά τους άντρες γιατρούς αντί για τις γυναίκες, επειδή πιστεύουν ότι είναι πιο ικανοί. Ακόμη όμως κι αν πάνε τελικά στον (άντρα) γιατρό, οι άντρες είναι πιο πιθανό να πουν ψέματα για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν!
Οι άντρες συμμετέχοντες πέρασαν επίσης από ένα ψυχολογικό τεστ ώστε να μελετηθούν οι απόψεις τους περί ανδρισμού. Διαπιστώθηκε ότι όσοι κρίθηκαν βάσει του τεστ πιο αρρενωποί ήταν λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν τις συμβουλές και την καθοδήγηση του γιατρού. Οι ίδιοι άντρες ήταν και αυτοί που δήλωσαν ότι πρέπει να είναι «σκληροί, γενναίοι, αυτάρκεις και συγκρατημένοι» όταν έρχονται αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα υγείας. «Αυτό συμβαίνει επειδή δεν θέλουν να φανούν αδύναμοι ή να δείξουν ότι εξαρτώνται από κάποιον άλλο, ακόμη κι αν αυτός ο άλλος είναι ένας άντρας γιατρός», δηλώνει η Σάντζεζ.
«Οι άντρες ενστερνίζονται το κοινωνικό πρότυπο που τους θέλει να είναι γενναίοι, ανεξάρτητοι και σκληροί. Οι γυναίκες δεν πιστεύουν κάτι τέτοιο, οπότε δεν πιέζονται κοινωνικά να υπονομεύουν τις ασθένειες και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν» αναφέρει καταληκτικά η μελέτη.
Διαβάστε επίσης:
Οι «παραξενιές» των ασθενών αυξάνουν τον κίνδυνο λάθος διάγνωσης