ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε δίκη τελικά οι 24 της υπόθεσης De Puy, με τις υπερκοστολογήσεις ορθοπεδικών υλικών

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, 24 κατηγορούμενοι στην υπόθεση προμηθειών από Δημόσια νοσοκομεία ορθοπεδικών υλικών και εξοπλισμών της βρετανικής εταιρείας De Puy, την περίοδο 2000 έως 2006.

Σε δίκη τελικά οι 24 της υπόθεσης De Puy, με τις υπερκοστολογήσεις ορθοπεδικών υλικών

Μεταξύ των προσώπων που διατάσσει το βούλευμα την παραπομπή σε δίκη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, είναι στελέχη και γιατροί νοσοκομείων, στελέχη της εταιρίας, θυγατρικής της αμερικανικής Johnson & Johnson, αντιπρόσωποι και συνεργάτες της στην Ελλάδα, καθώς και επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με την δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, η εταιρία φέρεται να κατέβαλε σε αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς πληρωμές ή και ακριβά δώρα, ώστε να επιλέγεται από νοσοκομεία και ακολούθως υπερκοστολογούσε τα προϊόντα που πωλούσε. Κατά την εκτίμηση των δικαστικών αρχών, η υπόθεση De Puy φέρεται να προκάλεσε στο Δημόσιο ζημιά άνω των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι επιπλέον τιμές που καλούνταν να καταβάλει το Δημόσιο, ήταν αυξημένες τουλάχιστον κατά 35%, ενώ στην λίστα των πελατών της εταιρείας περιλαμβάνονται συνολικά 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, όπως το ΚΑΤ στην Αθήνα και το «Γεώργιος Παπανικολάου» στην Θεσσαλονίκη, τα οποία το επίμαχο διάστημα εμφανίζουν διαφορά υπερκοστολόγησης, περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ έκαστο.

Οι κατηγορίες για την υπόθεση, αφορούν ανά περίπτωση: απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου τελουμένη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια επί μακρό χρονικό διάστημα με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, δωροδοκία υπαλλήλου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με όφελος του δράστη και ζημιά σε βάρος του δημοσίου, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία στην απάτη από κοινού, άμεση συνέργεια σε απάτη, δωροδοκία, ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια σε δωροδοκία.

Με το βούλευμα, διαχωρίζεται η δικογραφία για αλλοδαπό κατηγορούμενο στέλεχος της εταιρείας, προκειμένου να διενεργηθεί έρευνα για να διαπιστωθεί αν ο κατηγορούμενος έχει αποβιώσει.

Διαβάστε ακόμη:

Διαφθορά: Τα γραφεία προστασίας πολιτών στο ΕΣΥ και η απόφαση-κόλαφος της υπόθεσης De Puy