Ο Μιχαήλ Άγγελος αντιμετώπιζε την αρθρίτιδα στα χέρια του δημιουργώντας αριστουργήματα
Ο Μιχαήλ Άγγελος έπασχε από οστεοαρθρίτιδα, τη συνηθέστερη μορφή αρθρίτιδας, η οποία συνοδεύεται από ισχυρό πόνο, οίδημα και ακαμψία στις αρθρώσεις.
Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Βασιλικής Εταιρείας Ιατρικής αναφέρει ότι ο ταλαντούχος καλλιτέχνης της Αναγέννησης αντιμετώπιζε τις ενοχλήσεις στα χέρια του μέσω της δημιουργίας, ζωγραφίζοντας και φτιάχνοντας γλυπτά.
Με τον τρόπο αυτό, κατάφερε να διατηρήσει τη λειτουργικότητα των άκρων του μέχρι και το θάνατό του.
Οι ερευνητές ανέλυσαν αυτό-πορτραίτα που ζωγράφισε ο καλλιτέχνης σε ηλικία 60 έως 65 ετών και διέκριναν ότι το αριστερό του χέρι παρουσίαζε σημάδια εκφύλισης στην άρθρωση, κάτι που δεν παρατηρήθηκε σε παλαιότερα αυτό-πορτραίτα.
Πορτραίτο του Μιχαήλ Άγγελου από τον Jacopo del Conte (1540)
Παράλληλα, μελέτησαν επιστολές του Μιχαήλ Άγγελου και σε μία από αυτές, η οποία χρονολογείται στο 1552, ανέφερε στον ανιψιό του ότι το γράψιμο τού προκαλεί έντονη δυσφορία.
Σύμφωνα με τον Δρ Davide Lazzeri, ειδικό στην Αποκαταστατική και Αισθητική Χειρουργική, οι δυσκολίες και οι ενοχλήσεις που αντιμετώπιζε ο Μιχαήλ Άγγελος είχαν αποδοθεί παλαιότερα στην ουρική αρθρίτιδα, ωστόσο τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι τελικά είχαν προκληθεί από οστεοαρθρίτιδα.
Ο Μιχαήλ Άγγελος δεν σταμάτησε να παράγει καλλιτεχνικό έργο παρά μόλις έξι ημέρες πριν το θάνατό του, λίγο πριν κλείσει τα 89. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι πολύ πιθανό η χρήση σφυριού και άλλων παρόμοιων μέσων να συνετέλεσαν καταλυτικά στην εκδήλωση της οστεοαρθρίτιδας, ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε τον καλλιτέχνη από το να χρησιμοποιεί τα εργαλεία του για να δημιουργήσει αριστουργήματα ακόμη και στα βαθιά του γεράματα.
Αν και δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν τη θεωρία ότι οι βαριές χειρωνακτικές δραστηριότητες, όπως η γλυπτική, συμβάλλουν στη διατήρηση της λειτουργικότητας των χεριών στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, οι ειδικοί συνιστούν τη σωματική δραστηριοποίηση (π.χ. περίπατος στη φύση, κολύμβηση, διατάσεις, γιόγκα) ως στρατηγική διαχείρισης του πόνου της αρθρίτιδας. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, με αποτέλεσμα την αυξημένη προστασία των αρθρώσεων. Δεν συνιστάται, ωστόσο, η άσκηση που συνεπάγεται έντονους κραδασμούς, όπως το τρέξιμο σε σκληρές επιφάνειες, οι πολεμικές τέχνες ή ορισμένα είδη αεροβικής.
«Η διάγνωση για οστεοαρθρίτιδα παρέχει μια ευλογοφανή εξήγηση για την απώλεια επιδεξιότητας του Μιχαήλ Άγγελου σε προχωρημένη ηλικία και υπογραμμίζει το θρίαμβο του καλλιτέχνη επί της ασθένειας, καθώς έμεινε πιστός στο έργο του μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής του», αναφέρει ο Δρ Lazzeri σε σχετικό δελτίο τύπου. «Πράγματι, η αδιάκοπη και εντατική δουλειά πιθανότατα βοήθησαν το Μιχαήλ Άγγελο να διατηρήσει τη λειτουργικότητα των χεριών του για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.»
Δείτε κι αυτό:
Ο Μπετόβεν συνέθετε μελωδίες με βάση τους παλμούς της καρδιάς του!
Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου έπασχε από κήλη!