Η κλινική έρευνα δείχνει τον δρόμο για την οικονομία, τους ασθενείς και την αγορά εργασίας
Τα οφέλη της κλινικής έρευνας για την εθνική οικονομία, την καινοτομία, τους ασθενείς και την αγορά εργασίας στην δύσκολη εποχή που διανύουμε, αναδείχθηκαν για ακόμη μία φορά στην εκδήλωση της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015, στο ΙΙΒΕΑΑ, με την ευκαιρία της έκδοσης των πεπραγμένων των Δημοσιεύσεων Κλινικών Μελετών (Τόμος ΙΙ) του Ιατρικού Τμήματός της.
Ερευνητές που συμμετείχαν και προήγαγαν την κλινική έρευνα τα τελευταία χρόνια ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα κατά την εκδήλωση.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, μέλη της ιατρικής και φαρμακευτικής κοινότητας, εκπρόσωποι επιστημονικών εταιρειών, συλλόγων ασθενών, δημοσίων φορέων.
Ο κ. Διονύσης Φιλιώτης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ και Πρόεδρος του EBEA Pharmaceutical Forum Team (EPhForT), στο χαιρετισμό του υπογράμμισε την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ και την προσφορά της εταιρείας σε αυτό τον τομέα. Εξάλλου, το δυναμικό αυτό κομμάτι του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου επιτρέπει αισιοδοξία για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Χαιρετισμό απηύθυναν οι εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, κυρίες Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου, πρόεδρος του ΟΕΚΚ ΑγκαλιάΖΩ, Μέμη Τσεκούρα, πρόεδρος του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» και Ζωή Γραμματόγλου, από τον σύλλογο καρκινοπαθών ΚΕΦΙ, οι οποίες ανέδειξαν τη σημασία των κλινικών μελετών και τα οφέλη τους για τους ασθενείς.
Εκ μέρους της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, ο κ. Ευάγγελος Δροσινός, Διευθυντής Ιατρικού Τμήματος, έκανε μια αναδρομή στη μεγάλη προσφορά της εταιρείας στις κλινικές μελέτες στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία, αναφέροντας ποσοτικά στοιχεία, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για την έρευνα στη χώρα μας, η οποία τηρεί απαρέγκλιτα τις διαδικασίες και προδιαγραφές που ισχύουν στην Ευρώπη καθώς και παγκοσμίως.
Τις ευκαιρίες που δημιουργεί για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας η Έρευνα & Ανάπτυξη τόνισε ο κ. Ιωάννης Χονδρέλης, Sr Διευθυντής Κλινικών Ερευνών & Εγκρίσεων της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, στην ομιλία του. Αναφέρθηκε στο σημαντικό και υποστηρικτικό ρόλο που διαδραματίζει ο ΕΟΦ στη διενέργεια κλινικών μελετών με τους αυστηρούς ελέγχους του, αλλά και στις ελλείψεις του συστήματος υγείας όσον αφορά, στις υποδομές και οι οποίες αποτελούν, δυστυχώς, τροχοπέδη.
Ο πρώτος προσκεκλημένος ομιλητής, ο Κωνσταντίνος Ν. Συρίγος, Καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας Νοσοκομείου Σωτηρία, στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του «Η κλινική έρευνα σε περιβάλλον παγκοσμιοποίησης», αναφέρθηκε στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στα φάρμακα και κατ' επέκταση στην έρευνα. Ανέλυσε τα οφέλη και τα μειονεκτήματα που έχει η παγκοσμιοποίηση για τις κλινικές μελέτες: η επιστήμη αποκομίζει ξεκάθαρο όφελος χάρη στη διάδοση της γνώσης· οι ασθενείς αποκτούν ταχύτερη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες· η βιομηχανία έχει ευκαιρίες οικονομικής εκμετάλλευσης. Ωστόσο, για την οικονομία, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του κόστους της έρευνας. Καταλήγοντας, ο κ. Συρίγος τόνισε ότι οι διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί παγκοσμίως για τη διεξαγωγή των κλινικών μελετών διασφαλίζουν την ποιότητά τους και θα πρέπει να ισχύουν και να εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες του κόσμου -φτωχές ή πλούσιες- προς όφελος των ασθενών.
Ο κ. Γεώργιος Π. Χρούσος, καθηγητής Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., με μεγάλη προσφορά στην έρευνα και δημοσιεύσεις με μεγάλο αντίκτυπο, τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, και με την ομιλία του με τίτλο «Κλινική Έρευνα και ανθρωπισμός». Ο ανθρωπισμός, ο αλτρουισμός, αποτελούν βάση και κίνητρο για διενέργεια της κλινικής έρευνας και για τη συμμετοχή των ασθενών σε αυτή. Ιστορικά, οι κλινικές μελέτες χρειάστηκε να περάσουν από πολλά στάδια, να παρατηρηθούν σοβαρές παρενέργειες, ώστε να αυστηροποιηθούν οι κανόνες που τις διέπουν: πλέον προϋπόθεση για τη διενέργειά τους αποτελούν η εθελούσια συμμετοχή του ασθενούς και η ασφάλειά του. Υπογράμμισε ότι, σήμερα, οι κανόνες για τις κλινικές μελέτες είναι αυστηρότατοι και επιβάλουν διαρκή έλεγχο στους ερευνητές. Η ενημέρωση, η διαρκής επικοινωνία και η σχέση εμπιστοσύνης του ιατρού–ερευνητή με τον ασθενή είναι απαραίτητες και δημιουργούν προϋποθέσεις για καλή πορεία των μελετών και των ασθενών στην πάθησή τους. «Η βελτίωση της υγείας παιδιών και ενηλίκων εξαρτάται από την έρευνα και η παροχή φροντίδας απαιτεί μια κουλτούρα που συνεχώς αμφισβητεί και αναθεωρεί», κατέληξε ο κ. Χρούσος.
Κλείνοντας την εκδήλωση, ο κ. Χρήστος Ι. Τσαρούχης, Διευθυντής Ομάδας στο Ιατρικό Τμήμα ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, με την ομιλία του με θέμα «Η ιστορία πίσω από ένα βιβλίο» παρουσίασε το δεύτερο τόμο της έκδοσης των Πεπραγμένων Κλινικής Έρευνας 1996-2014, και μέσα από το βιβλίο αυτό, την εργασία των ερευνητών. Η συνεργασία αποτελεί κλειδί για την επιτυχία της κλινικής έρευνας, κατέληξε.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης, ο κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, Γενικός Γραμματέας EPhForT & μέλος Δ.Σ. ΕΒΕΑ, ο οποίος τόνισε την προσφορά του κ. Δ. Φιλιώτη με την πρωτοβουλία του για την ίδρυση του EPhForT και ο κ. Τσαντ Μούσλεχ, Πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας. Μεταξύ των παρισταμένων στην εκδήλωση ήταν ο πρώην Γεν. Γραμματέας Υπ. Υγείας Αντώνης Δημόπουλος, η κ. Αθηνά Δρέττα, π. Γεν. Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Υπ. Εργασίας, ο κ. Παύλος Θωμόγλου, Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ-EPhForT, η Αν. Καθηγήτρια κ. Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη, ο βουλευτής κ. Θάνος Πλεύρης, ο Καθηγητής Νίκος Πολύζος, η Επ. Καθηγήτρια Μαρία Σκουρολιάκου, o Καθηγητής Γιάννης Τούντας και ο Καθηγητής Γιάννης Υφαντόπουλος.
Κλινική Έρευνα & Ιατρικό Τμήμα της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ: Μια Ευκαιρία για Ανάπτυξη
Στην εποχή της κρίσης και του «Μνημονίου», όλοι οι δυναμικοί κλάδοι της Ελληνικής οικονομίας πρέπει να παραμείνουν πλήρως προσανατολισμένοι στην κατεύθυνση της εξασφάλισης δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της ενίσχυσης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.
Ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της εθνικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας είναι η έρευνα: μια συνεχής αναζήτηση για καλύτερες λύσεις. Ουσιαστικά, η έρευνα αποτελεί επένδυση του σήμερα για ένα καλύτερο αύριο.
Η Φαρμακευτική Βιομηχανία είναι από τους πιο δυναμικούς τομείς στην Ελλάδα, με έμφαση σε δραστηριότητες Έρευνας & Ανάπτυξης και με συνεχή χρηματοδότηση ενός μεγάλου αριθμού κλινικών ερευνητικών προγραμμάτων. Η Φαρμακευτική Βιομηχανία επενδύει σταθερά σε τεχνολογίες αιχμής, αξιοποιώντας το πνευματικό κεφάλαιο της χώρας.
Η καινοτομία αποτελεί βασική προτεραιότητα και ο φαρμακευτικός τομέας αφιερώνει όλο και περισσότερους πόρους για την καλλιέργεια νέων και εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών.
Το Ιατρικό Τμήμα της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ από το έτος ίδρυσής του (1996) είναι σταθερά προσηλωμένο στην κατεύθυνση αυτή, αποτελώντας χαρακτηριστικό παράδειγμα της στρατηγικής αυτής.
Είναι προφανές ότι η Κλινική Έρευνα είναι κομβικής σημασίας για το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια υγεία και την εθνική οικονομία. Η Κλινική Έρευνα δημιουργεί εξειδικευμένες θέσεις απασχόλησης, προσελκύει ξένες επενδύσεις και εισάγει τη διεθνή επιστημονική τεχνογνωσία.
Το όραμα
Η άρτια διεξαγωγή Κλινικών Ερευνητικών Προγραμμάτων, με στόχο τη διεύρυνση της γνώσης σχετικά με τις παθήσεις και την αξιολόγηση νέων φαρμακευτικών παραγόντων, νέων θεραπευτικών επιλογών.
Ιατρικό Τμήμα ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ 1996-2015
Η ερευνητική δραστηριότητα σε αριθμούς
117 κλινικά ερευνητικά προγράμματα
27 φαρμακευτικοί παράγοντες υπό διερεύνηση
1.200 ερευνητικά κέντρα/2.000 ερευνητές
15.000 ασθενείς
20 έλεγχοι (διεθνείς / audits)
150 δημοσιεύσεις (Εθνικά και Διεθνή Συνέδρια / Εθνικά και Διεθνή Περιοδικά)
€ 40.000.000 συνολική επένδυση, εκ των οποίων τα €20.000.000 από το εξωτερικό
35 άτομα προσωπικό (επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων).
Διαβάστε ακόμη:
Κλινική έρευνα: Επένδυση στο μέλλον της Υγείας - 40 εκατ. ευρώ από την Φαρμασέρβ Λίλλυ
Σπ. Φιλιώτης: Χάθηκαν ευκαιρίες με τις Κλινικές μελέτες - Σπουδαίο το απότυπωμά τους στην οικονομία