Ρέθυμνο: Εκδήλωση-έκθεση με θέμα «Τέχνη και ψυχιατρική»
«Τέχνη και Ψυχιατρική» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης-έκθεσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 22 Ιουλίου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) Ρεθύμνου και όπου παρουσιάστηκαν τα έργα εξυπηρετούμενων του κέντρου που είχαν παρακολουθήσει σεμινάρια της τέχνης του πηλού, της κεραμικής, της ζωγραφικής και των εικαστικών.
Πρόκειται για μια πολυδιαδραστική συνάντηση παρουσίασης έκθεσης πήλινων αντικειμένων και έκθεσης ζωγραφικών έργων από τα εργαστήρια δραστηριοτήτων του ΚΨΥ. Το σύνολο των έργων που εκτίθενται και που αφορούν κεραμική και ζωγραφική είναι εβδομήντα. Στο ΚΨΥ Ρεθύμνου υπάρχει μία συνεχής ροή σεμιναρίων τέχνης και δημιουργίας το οποίο υποστηρίζει ψυχοσυναισθηματικά και ψυχολογικά τους εξυπηρετούμενους και την εξέλιξή τους ως βοηθούμενα ψυχιατρικώς άτομα. Τα σεμινάρια σχετίζονται με την πεποίθηση των ειδικών του Κέντρου για τη συμβολή της τέχνης στην ψυχική υγεία.
«Όλες οι μορφές τέχνης έχουν επίδραση θετική στους έχοντες ανάγκη τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας», σύμφωνα με τον ψυχίατρο και διευθυντή του Κέντρου Αντώνη Λιοδάκη. Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «υπάρχει και διαγνωστική διάσταση στη δημιουργική απασχόληση και στην ενασχόληση με τις τέχνες, διότι έτσι μπορούμε οι ειδικοί του χώρου να κατανοήσουμε περισσότερο τον άνθρωπο, τις ανάγκες του και να είμαστε πιο ακριβείς στις όποιες θεραπευτικές προτάσεις μας».
Τα τελευταία χρόνια, επιστήμονες του χώρου της ψυχικής υγείας έχουν δώσει μεγάλο βάρος σε μια διαφορετική προσέγγιση της ψυχοθεραπευτικής πράξης, με στόχο να συνδεθούν οι χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας αλλά και οι ειδικοί του χώρου, μέσω της δημιουργικότητας και της φαντασίας. Οι επιστήμονες ολοένα και περισσότερο, όσο περνούν τα χρόνια, αποδεικνύουν μέσα από τα θετικά αποτελέσματα πως η τέχνη και ο πολιτισμός προσφέρουν ένα γόνιμο έδαφος για την αποσυμπίεση των ψυχικά νοσούντων και εξυπηρετούμενων σε κέντρα ψυχικής υγείας.
Η τέχνη χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως ένα πολύ σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης των παρεχόμενων υπηρεσιών σε μία περίοδο μάλιστα που η κρίση έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους. «Είναι χαρακτηριστικό πως οι εξυπηρετούμενοι του ΚΨΥ Ρεθύμνου αναφέρονται πολύ συχνά στην κρίση. Όλοι εμείς που τους υποστηρίζουμε, ανακαλύπτουμε πως η κρίση αυτή έχει πλήξει την ασφάλεια που νιώθουν, την αξιοπρέπειά τους αλλά επίσης –και αυτό είναι πολύ σημαντικό– πως έχει πλήξει και την προσέγγιση στις θεραπείες», ανέφερε ο κ. Λιοδάκης. Εννοώντας πως, λόγω της κρίσης, υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας αλλά και γενικότερα των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σήμερα πια η σωστή και απαραίτητη θεραπευτική αγωγή προς όλους εκείνους που την έχουν ανάγκη.
Η τέχνη και η δημιουργική απασχόληση για άτομα με ψυχική διαταραχή και ψυχοκοινωνικά προβλήματα, βοηθά τόσο στην επανένταξη αλλά κυρίως στο να μην αισθάνονται τη μοναξιά που επιφέρει ένα δύσκολα διαχειρίσιμο πρόβλημα, όπως για παράδειγμα η «βίαιη», απρόσμενη μετάβαση στην ανεργία, ένα δύσκολο πένθος, μία διογκούμενη αίσθηση μοναχικότητας», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Δραντάκη, συντονίστρια της έκθεσης και νοσηλεύτρια του ΚΨΥ Ρεθύμνου.
Οι άνεργοι νέοι είναι ένας πληθυσμός που έχει μεγάλο ποσοστό επιβάρυνσης, και αρκετοί από τους αυτούς επισκέπτονται το Κέντρο. «Σοβαρό μας μέλημα είναι η παρέμβαση στην οικογένεια του εξυπηρετούμενού μας, ώστε να υπάρξει ένα πλαίσιο στήριξης το οποίο θα αγκαλιάσει το άτομο και τις ανάγκες του και θα ενισχύσει την ψυχολογία του», σύμφωνα με το διευθυντή του κέντρου. Αυτός είναι και ο λόγος που για τα σεμινάρια δημιουργικής απασχόλησης επιλέγονται κυρίως νέοι.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως τονίστηκε, ότι, όσο περνούν τα χρόνια, ο φόβος και η συστολή που υπήρχε για μία τυχόν περιθωριοποίηση του ατόμου σε περίπτωση που μάθαινε η κοινωνία ότι αντιμετωπίζει ψυχικό, ψυχιατρικό πρόβλημα, αρχίζει και υποχωρεί. «Ως εκ τούτου, η πρόσβαση στα κέντρα υγείας και τους ειδικούς επιστήμονες είναι πιο απρόσκοπτη με αποτέλεσμα η σχέση γιατρού και όσων έχουν ανάγκη ψυχικής βοήθειας και ενίσχυσης, να είναι πιο ελεύθερη και υγιής», σύμφωνα με τον κ. Λιοδάκη.
Στο ΚΨΥ Ρεθύμνου εργάζονται δέκα ειδικοί του χώρου ψυχικής υγείας με 1.100 εξυπηρετούμενους, οι οποίοι πραγματοποιούν πάνω 3.000 επισκέψεις ετησίως.