ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βέλγοι επιστήμονες: Όχι άλλες περικοπές στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα

Είκοσι έξι Βέλγοι επιστήμονες, στην πλειονότητάς τους καθηγητές της Ιατρικής, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδείνωση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και ζητούν να αποκλειστεί από τους τομείς περιστολής δαπανών.

Βέλγοι επιστήμονες: Όχι άλλες περικοπές στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα

Σε κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, και την υπουργό Υγείας, Μαγκί Ντε Μπλοκ, οι επιστήμονες αναφέρονται στην κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, η οποία -όπως τονίζουν- επιδεινώθηκε από την αρχή της χρηματοοικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ανεπαρκής ιατρική κάλυψη, βρέφη που γεννιούνται λιποβαρή, αύξηση των περιπτώσεων κατάθλιψης, καθώς και των θετικών διαγνώσεων AIDS.

Οι Βέλγοι επιστήμονες ζητούν από την πολιτική ηγεσία της χώρας τους να χρησιμοποιήσει την επιρροή της, ώστε οι ευρωπαϊκές συμφωνίες βοήθειας για την Ελλάδα να θεμελιώνουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας.

«Η οικονομική κρίση και η πολιτική λιτότητας μετέτρεψαν την Ελλάδα στο άρρωστο παιδί της Ευρώπης. Το περασμένο έτος, ο ΟΟΣΑ ανακοίνωνε ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν διέθετε πλέον ιατρική κάλυψη. Πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι ακόμη και τώρα οι ευάλωτες ομάδες είναι εκείνες που πρώτες βάλλονται από τα μέτρα περικοπών και λιτότητας» αναφέρουν στην επιστολή τους, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Σύνοδος της 12ης Ιουλίου δεν εγγυάται ότι θα διατηρηθούν σε ισχύ τα μέτρα, που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση ενάντια στην κρίση.

Καταλήγοντας στην επιστολή αναφέρουν: «Ζητάμε από την κυβέρνηση του Βελγίου να τοποθετηθεί στο πλαίσιο των μελλοντικών ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, έτσι ώστε να αποκλειστεί η Υγεία από τους τομείς περιστολής δαπανών. Στις διαπραγματεύσεις για ένα νέο κοινωνικό πακέτο με την Ελλάδα, το Βέλγιο μπορεί να εισηγηθεί υπέρ ενός συστήματος προστασίας, το οποίο να δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να θωρακίσει το σύστημα Υγείας με μέσα που θα του επιτρέψουν να παρουσιάσει θετικούς δείκτες υγείας. Σας ζητάμε μία συνάντηση, ώστε να συζητήσουμε γι' αυτά τα θέματα, σε ένα επιστημονικό και δεοντολογικό πνεύμα».