Ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία των μιτοχονδριακών νοσημάτων
Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν το πρώτο βήμα ώστε να βρεθεί οριστική θεραπεία για τα άτομα που γεννιούνται με μιτοχονδριακά νοσήματα, μια ομάδα σοβαρών γενετικών ασθενειών.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature περιγράφει πώς μπορούν να αναπτυχθούν στο εργαστήριο υγιή κύτταρα από τα κύτταρα των ασθενών. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι μελλοντικές θεραπευτικές προσεγγίσεις για τα μιτοχονδριακά νοσήματα θα περιλαμβάνουν τη χρήση των υγιών ιστών προς αποκατάσταση βλαβών στην καρδιά και σε άλλα κατεστραμμένα όργανα.
Οι νέες εξελίξεις χαιρετίστηκαν με ενθουσιασμό από τον επιστημονικό κόσμο. Ωστόσο, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του BBC, επισημαίνεται πως ο δρόμος θα είναι μακρύς έως ότου επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ένα στα 6.500 μωρά γεννιέται με κάποιο σοβαρό μιτοχονδριακό νόσημα, το οποίο συνεπάγεται σημαντικό έλλειμμα ενέργειας και οδηγεί σε μυϊκή αδυναμία, τύφλωση, καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμη και θάνατο.
Τα μιτοχόνδρια είναι μικροσκοπικές δομές που βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα κύτταρα και αναλαμβάνουν το σημαντικότατο έργο να μετατρέπουν τις τροφές σε αξιοποιήσιμη ενέργεια. Για το λόγο αυτό, τα μιτοχόνδρια συχνά αποκαλούνται τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» του οργανισμού.
Τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια περνούν στο παιδί μόνο από τη μητέρα. Πριν από μερικούς μήνες, εγκρίθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο νομοσχέδιο που επιτρέπει σε μια γυναίκα-δότη να παρέχει υγιή μιτοχόνδρια ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά των ελαττωματικών μιτοχονδρίων από τη μητέρα στο παιδί. Η εν λόγω τεχνική ονομάζεται Τεχνητή Γονιμοποίηση των Τριών Γονέων.
Ωστόσο, η τεχνική αυτή αφορά στην πρόληψη των μιτοχονδριακών νοσημάτων και δεν μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για άτομα που έχουν ήδη διαγνωσθεί με κάποια από αυτές τις γενετικές διαταραχές.
Οι επιστήμονες από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Oregon Health and Science University εφάρμοσαν δύο πρωτοποριακές τεχνικές ώστε να καταφέρουν να αναπτύξουν υγιή δείγματα ιστών από ασθενείς με μιτοχονδριακά νοσήματα. Οι δύο τεχνικές οδήγησαν στην παραγωγή βλαστοκυττάρων, ένα είδος κυττάρων που μπορεί να μετατραπεί σε οποιοδήποτε εξειδικευμένο τύπο κυττάρων στο σώμα.