10 ψυχολογικά δεδομένα για να κατανοήσετε καλύτερα συγκεκριμένες συμπεριφορές
Κατά καιρούς κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ψυχολογικές έρευνες των οποίων τα συμπεράσματα προκαλούν έκπληξη.
Δείτε εδώ 10 ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ψυχολογικά δεδομένα, τα οποία κοινοποιήθηκαν από κορυφαίους ψυχολόγους, που μπορεί να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα συγκεκριμένες συμπεριφορές:
1. Σε ό,τι αφορά τα εικονικά φάρμακα, οι μελέτες δείχνουν ότι η κάψουλα λειτουργεί καλύτερα από την ταμπλέτα, ενώ η σύριγγα λειτουργεί καλύτερα από την κάψουλα (υπό την έννοια του κατά πόσο αποτελεσματικές είναι οι επιδράσεις του εικονικού φαρμάκου).
2. Οι επιδράσεις των εικονικών φαρμάκων λειτουργούν αποτελεσματικά ακόμα και αν το άτομο γνωρίζει ότι παίρνει ουσία που είναι εικονικό φάρμακο.
3. Σε ένα από τα ψυχοσεξουαλικά στάδια του Φρόυντ, αυτό του φαλλικού σταδίου, τα παιδιά εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα γεννητικά τους όργανα, για αυτά των γονέων τους καθώς και των φίλων τους. Αυτό το στάδιο χαρακτηρίζεται από τον όρο «φθόνος του πέους», ο οποίος δηλώνει τη συνειδητοποίηση/δυσαρέσκεια των κοριτσιών που δεν έχουν πέος.
4. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιδεικνύουν προκατάληψη εκ των υστέρων, αφού έχουν την τάση να ισχυρίζονται ότι προέβλεψαν το αποτέλεσμα πριν συμβεί ένα γεγονός.
5. Περιγραφικές λέξεις που αξιοποιούνται σε ερωτήσεις που γίνονται σε αυτόπτες μάρτυρες μετά από ένα γεγονός, μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο κατά τον οποίο θυμούνται το γεγονός εκ των υστέρων. Με άλλα λόγια, επηρεάζει το τι θυμούνται οι άνθρωποι.
6. Εάν κάποιος κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας διατηρεί βλεμματική επαφή μαζί σας στο 60% τότε βαριέται, στο 80% τον ενδιαφέρει η συζήτηση, ενώ στο 100% εκδηλώνει απειλητικότητα.
7. Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή δεν αφορά μόνο τη μικροβιοφοβία. Η διαταραχή περιλαμβάνει επίμονες ανεπιθύμητες σκέψεις και συσχετίσεις ασύνδετων μεταξύ τους γεγονότων.
8. Σύμφωνα με τους Furnham & Chamoro-Premuzic (2004), συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας αποτελούν σημαντικούς δείκτες της ακαδημαϊκής επιτυχίας ενός ατόμου. Στην πραγματικότητα, τα εσωστρεφή άτομα που δεν είναι τόσο ανοιχτόμυαλοι τείνουν να λαμβάνουν υψηλότερους βαθμούς στη στατιστική από άλλους.
9. Ο εγκέφαλος μερικών ανθρώπων παράγει περισσότερες χημικές ουσίες από άλλους, γι' αυτό και θεωρούνται και πιο συναισθηματικοί.
10. Το υπέρμετρο άγχος μπορεί να μεταβάλει τα εγκεφαλικά κύτταρα, τη δομή και τη λειτουργία.
Διαβάστε επίσης:
«Ιπποκράτειο προσωπείο»: Μάθετε για το κύριο γνώρισμα της κρίσης οξείας κοιλίας