Σε χειρουργείο παθήσεων των ματιών "μετατρέπεται" κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης
Δεκαπέντε κανονικά χειρουργεία έχουν στηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, όχι για να εγχειριστούν άνθρωποι, αλλά για να εκπαιδευτούν στις νεότερες τεχνικές της οφθαλμοχειρουργικής 40 οφθαλμίατροι από διάφορες χώρες του κόσμου.
Ανάμεσα στις τεχνικές αυτές περιλαμβάνεται και μία καινούργια τεχνική αντιμετώπισης των χειρουργικών επιπλοκών του καταρράκτη αλλά και μία μικροχειρουργική ατραυματική τεχνική για τις οπές και τις μεμβράνες της ωχράς κηλίδας, χάρη στην οποία η όραση αποκαθίσταται άμεσα ενώ το αποτέλεσμα φαίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η εκπαίδευση θα γίνει από 40 καθηγητές προερχόμενους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ οι εκπαιδευόμενοι θα χειρουργούν σε μοντέλα που είναι είτε μάτια χοίρων, είτε τεχνητά μάτια, είτε σε προσομοίωση.
Εμπνευστής της διοργάνωσης αυτής, που φέρει τον τίτλο Διεθνές Θερινό Σχολείο Υαλοειδούς και Αμφιβληστροειδούς, είναι ο Αθανάσιος Νικολακόπουλος, διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, ο οποίος ξεκίνησε τον θεσμό αυτό πριν από πέντε χρόνια, με σκοπό την μετάδοση των ιδιαίτερα εξειδικευμένων ατραυματικών και χωρίς ράμματα μικροχειρουργικών τεχνικών, ώστε ασθενείς με παθήσεις αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, παθήσεων της ωχράς κηλίδας και διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, να μην χρειάζονται νοσηλεία μετά την επέμβαση και να έχουν γρήγορη αποκατάσταση.
Η εκπαίδευση στο Θερινό Σχολείο αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 27 Ιουνίου, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται νεότερες τεχνικές διάγνωσης και οφθαλμοχειρουργικής θεραπείας παθήσεων του αμφιβληστροειδούς και της ωχράς κηλίδας με τη χρήση ηλεκτρονικών προσομοιωτών και σε τελευταίας τεχνολογίας μικροσκόπια και μηχανήματα βιτρεκτομής.
Ανάμεσα στις τεχνικές που θα εκπαιδευτούν οι συμμετέχοντες είναι και μία καινούργια τεχνική που διδάσκεται για πρώτη φορά και αφορά τη χειρουργική των επιπλοκών του καταρράκτη. Πρόκειται για μια ειδική τεχνική στήριξης ενδοσκληρικών φακών που επιλέγονται για την αποκατάσταση της όρασης όταν έχει αποτύχει η εγχείριση καταρράκτη.
Μία άλλη μικροχειρουργική τεχνική για την αποκατάσταση των οπών και των μεμβρανών της ωχράς κηλίδας εφαρμόζεται με τη χρήση βελόνας 27 G που είναι τέσσερις φορές λεπτότερη από τις βελόνες που χρησιμοποιούνται σε άλλες επεμβάσεις.
Η τεχνική αυτή δε εφαρμόζεται σε ασθενείς με εκφυλιστικές ωχροπάθειες αλλά μόνο σε μεμβράνες και οπές της ωχράς που είναι σχετικά πρόσφατες και το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 90%.
Ο ασθενής μπαίνει το πρωί στο χειρουργείο και την ίδια μέρα επιστρέφει στο σπίτι του ενώ η όραση αποκαθίσταται άμεσα. Και οι δύο αυτές τεχνικές εφαρμόζονται στη Θεσσαλονίκη, τόσο στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» όσο και ιδιωτικώς.