ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καμπανάκι κινδύνου από τους επιστήμονες για το μητρικό γάλα που πωλείται στο διαδίκτυο

Μία νέα τάση που αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς -είτε πρόκειται για μανιώδεις της σωματικής άσκησης και υγιεινιστές, είτε για φετιχιστές ή ακόμη για πάσχοντες από χρόνια νοσήματα- είναι η αγορά και η κατανάλωση μητρικού γάλακτος, η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με βρετανούς ειδικούς εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Καμπανάκι κινδύνου από τους επιστήμονες για το μητρικό γάλα που πωλείται στο διαδίκτυο

Σε άρθρο τους στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the Royal Society of Medicine, ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν λιγοστές ενδείξεις που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι το μητρικό γάλα -το οποίο πωλείται μέσω ιστοσελίδων σε μία εξαιρετικά επικερδή αγορά για ενήλικες αγοραστές- ανήκει στις υπερτροφές και μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό και να τον θωρακίσει από ασθένειες.

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ακόμη ότι οι ισχυρισμοί πως το μητρικό γάλα βοηθάει στη στυτική δυσλειτουργία και στη θεραπεία του καρκίνου δεν έχουν καμία κλινική βάση.

Αντίθετα, προειδοποιούν οι επιστήμονες, το νωπό, μη παστεριωμένο ανθρώπινο γάλα που πωλείται στο Διαδίκτυο, μπορεί να εκθέσει τους καταναλωτές σε πολλές και σοβαρές μολυσματικές νόσους, περιλαμβανομένης της ηπατίτιδας, του ιού του AIDS HIV και της σύφιλης.

Επίσης, πιθανόν είναι πολύ επικίνδυνο αν καταναλώνεται ως υποκατάστατο μίας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής, γράφει στην επιστημονική επιθεώρηση η Σάρα Στιλ του Queen Mary University of London.

Διατροφικά, είπε η ίδια, το μητρικό γάλα έχει μικρότερη περιεκτικότητα πρωτεϊνών σε σχέση με άλλους τύπους γάλακτος, όπως για παράδειγμα το αγελαδινό.

«Οι πιθανοί αγοραστές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία από μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ανθρώπινου γάλακτος από ενήλικες προσφέρει τίποτα περισσότερο από το φαινόμενο placebo», είπε η Στιλ.

Όπως πρόσθεσε η ίδια, η αποτυχία των γυναικών να αποστειρώνουν τον απαραίτητο εξοπλισμό σωστά όταν παράγουν γάλα σε συνδυασμό με την ακατάλληλη και παρατεταμένη φύλαξη και μεταφορά του γάλακτος μπορούν επίσης να εκθέσουν τους καταναλωτές σε ασθένειες που προκαλούνται από τα βακτήρια στα τρόφιμα.

«Παρότι πολλές μητέρες που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο ισχυρίζονται ότι έχουν ελεγχθεί για ιούς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν συνειδητοποιούν ότι τέτοιες εξετάσεις πρέπει να γίνονται τακτικά. Σεξουαλικές ή άλλες δραστηριότητες... ενδέχεται να εκθέσουν τις γυναίκες σε ιούς που άθελά τους θα μεταδώσουν στους καταναλωτές».