Το ΚΕΕΛΠΝΟ στοχεύει σε καλύτερες συνθήκες υποδοχής μεταναστών
«Επισκεφτήκαμε τη Σάμο στο πλαίσιο του οδοιπορικού που ξεκίνησε το ΚΕΕΛΠΝΟ σε όλες τις πύλες εισόδου για να διαπιστώσουμε τις συνθήκες που επικρατούν στην διαδικασία της πρώτης υποδοχής. Οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές. Είναι συμβατικές με τους κανόνες δημόσιας υγείας και θέλουν παρέμβαση».
Αυτό δήλωσε από το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής μεταναστών της Σάμου ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής Αθανάσιος Γιαννόπουλος συνοδευόμενος από τον γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ Λάζαρο Κωστόπουλο, τον υπεύθυνο του Γραφείου Διεκπεραίωσης Ειδικών Θεμάτων Οικονομίας και Διοίκησης, Γεώργιο Αναστόπουλο και την ειδική σύμβουλο του υπουργού Υγείας Έφη Αναστοπούλου.
Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ δεσμεύτηκε να μεριμνήσει για την στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό και ψυχολόγους και όπως τόνισε χαρακτηριστικά «δεν πρέπει να υπάρχει καμία φοβία σε αυτό το οποίο ακούγεται και άτεχνα καλλιεργείται για τους μετανάστες, το θέμα της υγειονομικής βόμβας. Αυτή είναι η αποστολή του ΚΕΛΠΝΟ, της πρώιμης και έγκαιρης διάγνωσης».
Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώθηκε σε ειδική σύσκεψη στη Περιφερειακή Ενότητα Σάμου από τους παριστάμενους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και των εμπλεκόμενων φορέων για τη λειτουργία των δομών υγείας του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και να πληροφορήθηκε για τις υγειονομικές διαδικασίες που ακολουθούνται κατά την άφιξη των μεταναστών.
Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι στόχος του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι να συμπληρώσει τις όποιες ατέλειες, ώστε να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας στους πολίτες από την μία και οι συνθήκες υγιεινής για τους μετανάστες και τους ένστολους από την άλλη.
Επίσης, αναφέρθηκε στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπουν στο ΚΕΕΛΠΝΟ -όπως επισημάνθηκε και από τον πρόεδρο του Επιστημονικού Προσωπικού του Νοσοκομείου Σάμου Νίκο Κακλαμάνη- εν μέσω μνημονίου να είναι ευέλικτο, ενώ ενημέρωσε ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν 90 εκατ. ευρώ που υπήρχαν ως διαθέσιμα κονδύλια στον οργανισμό και δεν αξιοποιήθηκαν μέσα στο 2014.
Οι υπεύθυνοι του Κέντρου Υποδοχής επισήμαναν στον πρόεδρο τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτήν την χρονική περίοδο υπάρχει μόνο μια γιατρός για το σύνολο των μεταναστών που ξεπερνούν τους 400 κατά μέσο όρο την ημέρα.
«Μόνο χθες ζητήθηκε από 60 άτομα εξέταση λόγω κάποιων συμπτωμάτων που παρουσίασαν χωρίς τελικά να προκύπτει κάτι το ανησυχητικό», δήλωσε η γιατρός του Κέντρου. Παράλληλα, από την αντιπρόεδρο της Ένωσης Λιμενικών Υπαλλήλων Σάμου-Χίου Στέλλα Ψυακή, τέθηκαν τα θέματα του προληπτικού ελέγχου πριν οι μετανάστες μεταβούν στο Κέντρο ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα μετάδοσης κάποιας νόσου άμεσα σε λιμενικούς και αστυνομικούς.
Τις ελλείψεις που φτάνουν το 50% στην Αστυνομική Διεύθυνση έθιξε ο αστυνόμος Α΄Τσαγκαράκης Κωνσταντίνος λέγοντας ότι τρεις αστυνομικοί καλούνται να φυλάξουν 400 ή ακόμη και 700 μετανάστες στο Κέντρο με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Τα θέματα της δυσλειτουργίας του συστήματος για τη διαχείριση των μεταναστών επισήμανε και η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Φωτεινή Θαλασσινού που υποδέχτηκε το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου.