Οι νευροεπιστήμες και ο Πιραντέλλο σε εκδήλωση από το CAFE SCIENTIFIQUE
Τη σχέση μεταξύ της αντίληψής μας και της «πραγματικότητας» πραγματεύεται η επόμενη ομιλία του καινοτόμου θεσμού CAFE SCIENTIFIQUE. «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε: o Πιραντέλλο συναντά τις νευροεπιστήμες», είναι το θέμα της ομιλίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Μαΐου.
Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Μαΐου (ώρα 19:00), με ομιλήτρια την κυρία Ειρήνη Σκαλιόρα, Εντεταλμένη Ερευνήτρια, επικεφαλής του Εργαστηρίου Νευροφυσιολογίας στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Στο γνωστό θεατρικό έργο, «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», ο Νομπελίστας συγγραφέας διαπραγματεύεται την υποκειμενικότητα της αντίληψης και φαίνεται να λέει ότι δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια, παρά «η ανάγκη για μια πραγματικότητα – ξεχωριστή για τον καθένα και ποτέ η ίδια για όλους, που αποδεικνύεται κάθε τόσο φανταστική». Πόσο απέχει αυτό από την άποψη των νευροεπιστημών για την αισθητηριακή αντίληψη; Τι σχέση έχουν τα εξωτερικά ερεθίσματα με την εικόνα που σχηματίζουμε γι αυτά; Από τι εξαρτάται η ακρίβεια με την οποία αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας; Και τι εννοούμε όταν λέμε ότι οι εμπειρίες μας είναι «κατασκευές» του εγκεφάλου και του νου;
Η Ειρήνη Σκαλιόρα είναι απόφοιτος τoυ Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διδάκτωρ Νευροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Για πολλά χρόνια δούλευε ερευνητικά και δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Balliol College, και από το 2007 είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου Νευροφυσιολογίας στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Συνεργάζεται με το Max Planck Institute for Brain Research στην Φρανκφούρτη και διδάσκει στο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών σπουδών «Βασική και Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Επιστήμη» και άλλα μεταπτυχιακά προγράματα. Έχει δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, κεφάλαια σε βιβλία, καθώς και άρθρα και διαλέξεις στο χώρο της ιστορίας και θεωρίας των Νευροεπιστημών. Είναι μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών και της Ελληνικής Εταιρείας Γνωσιακής Επιστήμης, καθώς και μέλος της European Dana Alliance for the Brain.
Το ερευνητικό της έργο εστιάζεται στην ανάπτυξη και πλαστικότητα του εγκεφάλου: πώς συγκροτούνται τα νευρωνικά δίκτυα, πώς τα σήματα από διαφορετικά αισθητηριακά συστήματα αλληλεπιδρούν κατά την κρίσιμη περίοδο, όταν η εμπειρία είναι παράγοντας που μορφώνει την δομή του νευρικού συστήματος; Πιο πρόσφατα διερευνά την επίδραση των πρώιμων επιληπτικών κρίσεων στην συμπεριφορά και την φυσιολογία του εγκεφαλικού φλοιού.
Υπενθυμίζεται ότι το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που δίνει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.
Οι ομιλίες διεξάγονται στο χώρο του Άστυ 68 (Κωσταντινουπόλεως 68, κοντά στη στάση μετρό Κεραμεικός, 210 3466896), μια φορά το μήνα, με ελεύθερη είσοδο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το CAFΕ SCIENTIFIQUE στην Ελλάδα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Δρ. Λίλα Κουμάντου στο email: cafesci.gr@gmail.com, να κάνετε "like" στη σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/CafeSci.gr ή να επισκεφθείτε το site http://tinyurl.com/cafesci-gr, όπου μπορείτε να δείτε και μαγνητοσκοπημένες προηγούμενες ομιλίες. Πρόσφατες ομιλίες που έχουν βιντεοσκοπηθεί από το Bodossaki Lectures on Demand είναι διαθέσιμες στο σύνδεσμο: http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewevent.aspx?EventID=369
Απομένει μια ακόμα ομιλία στον Γ' κύκλο ομιλιών του CAFE SCIENTIFIQUE
Τρίτη 16 Ιουνίου
«Από τη βιόσφαιρα στη λιθόσφαιρα: το ταξίδι ενός απολιθώματος στο χρόνο»
Ελίζαμπεθ Σταθοπούλου, Δρ. Γεωλογίας, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π), Τομέας Ιστορικής Γεωλογίας & Παλαιοντολογίας, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Διαβάστε ακόμη: