Έξυπνο κινητό «σκανάρει» το αίμα και εντοπίζει παράσιτα
Με τη βοήθεια ενός έξυπνου κινητού τηλεφώνου είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά αιματολογική ανάλυση που εντοπίζει επικίνδυνα παράσιτα.
Το σύστημα CellScope, όπως ονομάζεται, αναλύει μία σταγόνα αίματος ώστε να εντοπίζει τους οργανισμούς.
Τα αποτελέσματα σχετικής δοκιμής που πραγματοποιήθηκε στο Καμερούν, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, υποδεικνύουν ότι το σύστημα είναι αξιόπιστο και αποτελεσματικό.
Οι προσπάθειες για την οριστική εξάλειψη δύο παρασιτικών ασθενειών, της ογκοκέρκωσης και της ελεφαντίασης, έχουν ανασταλεί επειδή οι διαθέσιμες θεραπείες μπορεί να αποβούν θανατηφόρες για ορισμένους ασθενείς, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.
Έτσι, ο ακριβής και αξιόπιστος διαγνωστικός έλεγχος κρίνεται ζωτικής σημασίας. Οι τρέχουσες μέθοδοι διάγνωσης είναι αρκετά χρονοβόρες και απαιτούν ειδικό εργαστηριακό εξοπλισμό.
Για να ξεπεράσουν τα εμπόδια αυτά, Αμερικανοί ερευνητές εφηύραν το αυτοματοποιημένο σύστημα CellScope.
Μια σταγόνα αίματος συλλέγεται στη χειροκίνητη συσκευή και το κινητό που συνδέεται με αυτή κάνει άμεσα την ανάλυση του δείγματος. Συγκεκριμένα, το εξειδικευμένο λογισμικό αναζητά τα χαρακτηριστικά πρότυπα κινητικότητας των παρασίτων ώστε να διαπιστωθεί η λοίμωξη. Να σημειωθεί πως δεν χρειάζεται εξειδικευμένη εκπαίδευση για να γίνει σωστή χρήση του συστήματος.
Το λογισμικό κάνει μια εκτίμηση για τον αριθμό των παρασίτων που υπάρχουν στο αίμα κι έτσι κρίνεται αν πρέπει να δοθεί θεραπεία.
Οι ερευνητές ευελπιστούν πως το σύστημα θα προσαρμοστεί μελλοντικά ώστε να εντοπίζονται και άλλες λοιμώξεις, όπως η ελονοσία και η φυματίωση.