Οι τρομακτικές συνέπειες του "Πορτοκαλί Παράγοντα" στιγματίζουν μετά από 40 χρόνια το Βιετνάμ
Πριν από μισό αιώνα, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ψέκασαν τα εδάφη του Βιετνάμ με ένα ισχυρό ζιζανιοκτόνο για να αποψιλώσουν τη ζούγκλα και να στερήσουν τους Βιετκόνγκ από τις βάσεις και τα ορμητήριά τους.
Πρόκειται για το αποκαλούμενο και ως «Πορτοκαλί Παράγοντα» (Agent Orange), που περιείχε μία ισχυρή διοξίνη, η οποία ευθύνεται για τα περισσότερα προβλήματα υγείας των Βιετναμέζων σήμερα.
Ο Πόλεμος του Βιετνάμ τελείωσε πριν από 40 χρόνια και οι μνήμες του αρχίζουν να σβήνονται στις νέες γενιές.
Ωστόσο, ο Agent Orange είναι μία κληρονομιά που δεν μπορεί να ξεχαστεί, με όλα τα παιδιά της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς που γεννιούνται με παραμορφώσεις, τις οποίες οι γιατροί αποδίδουν στη φυτοκτόνα χημική ουσία.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πάνω από τρία εκατομμύρια Βιετναμέζοι έχουν προσβληθεί από καταληκτικές ασθένειες, από αναπηρίες και νόσους μετά την επαφή τους με τον χημικό παράγοντα, σύμφωνα με την Ένωση Θυμάτων του Agent Orange/Dioxin του Βιετνάμ.
Για το λόγο αυτό και οι παραμορφώσεις –αποτέλεσμα των επιπτώσεων του Agent Orange- είναι παντού ορατές. Στους δρόμους, ζητιάνοι που κρατούν παιδιά με παραμορφωμένα κεφάλια ή μέλη, ενώ ορισμένα από αυτά γεννιούνται χωρίς μάτια.
Η υπόθεση του Πορτοκαλί Παράγοντα είναι πολύπλοκη, οι μακροπρόθεσμες συνέπειές του αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και δικαστικών αγωγών από βιετναμέζους και αμερικανούς βετεράνους.
Αμερικανικές έρευνες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο για λεμφοκυτταρική λευχαιμία και μελάνωμα σε μέλη του στρατιωτικού προσωπικού που έχουν εκτεθεί, αλλά ταυτόχρονα και δυσκολίες στην εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων.
Η Ουάσινγκτον διέθεσε 43 εκατομμύρια δολάρια το 2012 για τον καθαρισμό περιοχών που έχουν μολυνθεί από τη διοξίνη από τα 20 εκατομμύρια γαλόνια Agent Orange με τα οποία ο αμερικανικός στρατός ψέκασε από το 1962 μέχρι το 1971 το Βιετνάμ, αλλά υπάρχουν πολλοί Βιετναμέζοι που λένε ότι δεν είναι αρκετό.
Σήμερα, οι ΗΠΑ αποτελούν σημαντικό σύμμαχο του Βιετνάμ, όμως ο Agent Orange παραμένει σημείο τριβής στις σχέσεις των δύο χωρών.