ΑΠΘ & ΜΙΤ αναζητούν βακτήρια που προστατεύουν από καρκίνο, παχυσαρκία και αυτοάνοσα
Ο εντοπισμός βακτηρίων και βακτηριακών προϊόντων που θα εξισορροπούν το ανοσοποιητικό του ανθρώπου και θα τον προστατεύουν από τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ο μελλοντικός στόχος της συνεργασίας του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ και του Τμήματος Συγκριτικής Ιατρικής του Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).
Ήδη, σε πειράματα που έχουν γίνει σε ποντικούς, από το 2002 μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί βακτήρια της εντερικής χλωρίδας, τα οποία σχετίζονται με τη διαδικασία της καρκινογένεσης.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΑΠΘ με το ΜΙΤ, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το helicobacter hepaticus (ένα ελικοβακτηρίδιο, το οποίο υπάρχει μόνο στο γαστρεντερικό των ποντικών) επιταχύνει την καρκινογένεση του μαστού και του προστάτη, ενώ αντιθέτως το Lactobacillus reuteri (ένα Gram θετικό προβιοτικό βακτήριο), όχι μόνο επιδρά στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του μαστού, αλλά έχει θετική επίδραση στη βελτίωση του δέρματος, στην αναγέννηση του θυλάκου των τριχών, ενώ παράλληλα "διασώζει" τους όρχεις και τον θύμο αδένα από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται λόγω γήρανσης. Επίσης, το Lactobacillus reuteri προστάτευσε τα ποντίκια, στα οποία χορηγήθηκε, από την παχυσαρκία, παρότι κατανάλωναν τροφές που την προκαλούν.
Τα παραπάνω επισήμανε, μιλώντας το ΑΠΕ, ο αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Θεόφιλος Πουταχίδης, ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές της συνεργασίας ΑΠΘ-ΜΙΤ.
Σύμφωνα με τον κ. Πουταχίδη, κυρίαρχο ρόλο στο ανοσοποιητικό παίζουν οι συστηματικές επιδράσεις υποκλινικών φλεγμονών, οι οποίες σχετίζονται με την έκθεση σε καρκινικό κίνδυνο.
«Στους μελλοντικούς στόχους της επιστημονικής ομάδας είναι η περαιτέρω ανάλυση των μηχανισμών της συστηματικής επίδρασης των βακτηρίων της χλωρίδας του εντέρου στον οργανισμό, ο εντοπισμός των πλέον ωφέλιμων δραστικών μορίων των βακτηρίων και οι κλινικές δοκιμές στον άνθρωπο. Ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα και η παχυσαρκία στις μέρες μας παίρνουν διαστάσεις επιδημίας. Ο στόχος μας είναι να βρεθούν βακτήρια και βακτηριακά προϊόντα, τα οποία να καταναλώνονται από τον άνθρωπο από μικρή ηλικία, ώστε να έχει ένα ισορροπημένο ανοσοποιητικό και να μειωθεί ο κίνδυνος του καρκίνου και των αυτοάνοσων, που έχουν σχέση με την απορρύθμιση του ανοσοποιητικού», πρόσθεσε ο κ. Πουταχίδης.