Αρχαίο γιατροσόφι για το κριθαράκι στο μάτι καταπολεμά τον ανθεκτικό σταφυλόκοκκο
Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια αποτελούν σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας για το οποίο οι επιστήμονες αναζητούν επίμονα λύσεις.
Ερευνητές από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ ανακάλυψαν πως ένα αρχαίο γιατροσόφι που χρησιμοποιούσαν οι Αγγλοσάξονες για να αντιμετωπίζουν το κριθαράκι στο μάτι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό ενάντια στο σταφυλόκοκκο, το βακτήριο που το προκαλεί. Μάλιστα, το 1.000 ετών γιατρικό καταπολεμά εξαιρετικά αποτελεσματικά και τη μορφή του βακτηρίου που αντιστέκεται στα αντιβιοτικά.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν τη μεσαιωνική συνταγή σε ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα ιατρικά εγχειρίδια, το δερματόδετο Medicinale Anglicum –γνωστό και ως Bald's Leechbook. Αποφάσισαν να αναδημιουργήσουν το γιατροσόφι, ώστε να διαπιστώσουν πόσο αποτελεσματικό είναι σήμερα ενάντια στο βακτήριο Staphylococcus aureus (χρυσίζων σταφυλόκοκκος) που ευθύνεται για το κριθαράκι στο μάτι.
Διαπίστωσαν πως το γιατροσόφι όχι μόνο είναι αποτελεσματικό ενάντια στο κριθαράκι στο μάτι, αλλά παράλληλα μπορεί να εξουδετερώσει και τον ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (MRSA) σε τεχνητά τραύματα.
Το εν λόγω ανθεκτικό στέλεχος του βακτηρίου ευθύνεται για περισσότερους από 11.000 θανάτους στις ΗΠΑ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Το γιατροσόφι περιέχει σκόρδο και κρεμμύδι, κρασί και χολή από το ήπαρ της αγελάδας. Ο χαλκός και τα άλατα που περιέχει το γιατροσόφι εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τα βακτήρια, ενώ το σκόρδο απελευθερώνει χημικές ουσίες που εμποδίζουν τα βακτήρια να καταστρέψουν το μολυσμένο ιστό, δηλώνει η μικροβιολόγος Freya Harrison, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Οι ερευνητές αναδημιούργησαν το γιατροσόφι και το εφάρμοσαν σε τεχνητά τραύματα σε αδιάλυτη και σε διαλυμένη μορφή. Δοκίμασαν επίσης κάθε συστατικό μεμονωμένα. Διαπίστωσαν ότι μόνο το αδιάλυτο μείγμα είναι αποτελεσματικό και εξουδετερώνει 999 ανά 1.000 κύτταρα του MRSA.