ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επανάσταση στην μακρόχρονη χορήγηση φαρμάκων με νέα ενέσιμη υδρογέλη

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications αποκαλύπτει το πώς επιστήμονες από το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology) κατάφεραν να δημιουργήσουν μία ενέσιμη μορφή ειδικής υδρογέλης (υδροτζέλ) που μπορεί να χορηγεί φάρμακα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, εξαλείφοντας την εμφύτευση με χειρουργική επέμβαση που απαιτείται με τις υπάρχουσες υδρογέλες.

Επανάσταση στην μακρόχρονη χορήγηση φαρμάκων με νέα ενέσιμη υδρογέλη

Οι ερευνητές υποστηρίζουν λένε ότι η νέα υδρογέλη θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Η χρήση του τζελ για χορήγηση φαρμάκων είναι ένα πεδίο της ιατρικής επιστήμης με ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον για τους ερευνητές. Ενώ τα συμβατικά υγρά διαλύματα επιτρέπουν στα φάρμακα να απελευθερώνονται σε όλο το σώμα άμεσα, τα διαλύματα με βάση την υδρογέλη μπορούν να απελευθερώσουν τα φάρμακα για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Επιπλέον, τα τζελ μπορούν να μορφοποιηθούν ώστε να επιτρέπουν την χορήγηση του φαρμάκου σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα με τις ήδη διαδεδομένες μορφές τζελ για χορήγηση φαρμάκων: άπαξ και μορφοποιηθούν, δεν μπορούν να αναδιαμορφωθούν, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται συχνά να εμφυτευθούν στο σώμα του ασθενούς με χειρουργική επέμβαση.

Οι ερευνητές από το ΜΙΤ χρησιμοποίησαν νανοσωματίδια που αποτελούνται από συμπολυμερή PEG-PLA, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως για την χορήγηση φαρμάκων. Προκειμένου να σχηματίσουν το νέο τύπο υδρογέλης, οι επιστήμονες συνδύασαν αυτά τα συμπολυμερή με ένα άλλο πολυμερές που ονομάζεται κυτταρίνη.

Δεδομένου ότι τα περισσότεροι νανοσωματίδια έχουν έναν αδύναμο δεσμό με τις αλυσίδες του πολυμερούς, η σύνδεση μεταξύ των νανοσωματιδίων των PEG-PLA και της κυτταρίνης ήταν χαλαρή/εύκαμπτη. Ως εκ τούτου, κάθε σύνδεση ήταν σε θέση να μαλακώσει υπό πίεση, επιτρέποντας στην υδρογέλη να εγχέεται μέσω σύριγγας.

Ωστόσο, όταν η εν λόγω πίεση παύει, τα νανοσωματίδια και η κυτταρίνη σχηματίζουν νέες συνδέσεις και αποκαθίσταται η συνοχή και σκληρότητα της υδρογέλης.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Mark Tibbitt, υποστηρίζει ότι "τώρα έχουμε ένα τζελ που μπορεί να αλλάξει σχήμα όταν εφαρμόζουμε πίεση σε αυτό, και στη συνέχεια μπορεί εκ νέου να επανέλθει όταν χαλαρώνουμε αυτή την πίεση. Αυτό μας επιτρέπει να το περάσουμε στο σώμα του ασθενούς μέσω μία απλής σύριγγας και να αποφύγουμε το χειρουργείο".