Ανεργία, υποσιτισμός & κρίση Δημόσιας Υγείας στο Πέραμα: Άραγε με κυβέρνηση Τσίπρα υπάρχουν ελπίδες;
Μια κρίση Δημόσιας Υγείας άνευ προηγουμένου για τα δεδομένα της Ευρώπης ξετυλίγεται στο σκοτεινό λιμάνι στα προάστια του Πειραιά.
Έπειτα από πέντε χρόνια αδυσώπητης οικονομικής κρίσης, οι γιατροί του πολυϊατρείου που στήθηκε εκεί από τη μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί του Κόσμου έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που ποτέ δεν πίστευαν ότι θα βιώσουν: παιδιά και ενήλικες πλήττονται από τον υποσιτισμό στην Ελλάδα του 2015.
Στο Πέραμα, μία από τις πλέον μειονεκτικές περιοχές της Αττικής, το ποσοστό ανεργίας φτάνει το 60% και πολλές οικογένειες αδυνατούν πλέον να αγοράσουν ακόμη και τα βασικά. Κάποτε η περιοχή ευημερούσε χάρη στα ναυπηγεία, όμως σφυροκοπήθηκε ανελέητα από τη συρρίκνωση του τομέα αλλά και από τη βαριά φορολογία, τις περικοπές στις συντάξεις και τα λοιπά μέτρα λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια κατ' εντολή των ξένων πιστωτών αλλά ερήμην του ελληνικού λαού.
Το πολυϊατρείο στήθηκε για να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης και φάρμακα σε συμπολίτες μας που πλήττονται από τη φτώχεια. Πλέον, παρέχει και «γεύματα επείγουσας ανάγκης». Μεσήλικες άντρες και γυναίκες κουβαλούν πλαστικές σακούλες με γάλα, φασόλια, ζυμαρικά και λάδι βγαίνοντας από το πολυϊατρείο.
«Πριν από πέντε χρόνια, πριν έρθει η κρίση, ποτέ δεν πίστευα ότι θα δω κάτι τέτοιο να συμβαίνει στην Ελλάδα», δηλώνει ο Δρ Γιώργος Τομαράς, 38 ετών, παιδίατρος που εργάζεται στο πολυϊατρείο. Το πολυϊατρείο του Περάματος είναι ένα από τα επτά πολυϊατρεία που συντηρεί η οργάνωση Γιατροί του Κόσμου στην Ελλάδα. «Πιστεύω όμως ότι αυτό είναι μόλις η αρχή. Δεν βλέπω να έρχονται αλλαγές, βλέπω περισσότερους ανθρώπους να χάνουν τη δουλειά τους καθημερινά.»
Σχεδόν 10 εκατομμύρια Έλληνες προσήλθαν στις κάλπες την περασμένη Κυριακή, κυρίως για να πάρουν θέση σχετικά με την αυστηρή λιτότητα και τον ολέθριο αντίτυπο αυτής στην ελληνική κοινωνία.
Η πλάστιγγα έγειρε με ευκολία προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του Αλέξη Τσίπρα, καθώς δεσμεύθηκαν να σηκώσουν το άχθος της λιτότητας από τις πλάτες των Ελλήνων. Τα πέντε προηγούμενα χρόνια έφεραν στους Έλληνες τόση δυστυχία και τέτοια συρρίκνωση της εγχώριας οικονομίας που η κατάσταση παρομοιάζεται με την παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929.
Τα στατιστικά δείχνουν ότι στην Ελλάδα της κρίσης αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των διαζυγίων, αυξήθηκαν οι δείκτες κατάθλιψης και οι δείκτες σωματικής και συναισθηματικής κακοποίησης των παιδιών. Ας ελπίσουμε πως από εδώ και μπρος θα δούμε τη μεγάλη ανατροπή που ονειρευόμαστε.