Το οικονομικό κόστος της κακής υγείας
Τρώμε πολύ, πίνουμε πολύ αλκοόλ και δεν γυμναζόμαστε αρκετά. Πρόκειται για μια δραματική πραγματικότητα που κοστίζει τόσο στην υγεία μας όσο και στις τσέπες μας.
Επτά είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν τον κίνδυνο να βιώσουμε αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας και μερικοί από αυτούς είναι η χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η καθιστική ζωή και η ο αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος.
Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία κατέδειξε ότι το 93% του πληθυσμού έχει επιλέξει να βάλει στη ζωή του τουλάχιστον έναν από αυτούς τους επτά παράγοντες κινδύνου.
Ατομικό κόστος στην υγεία μας
Ας πάρουμε για παράδειγμα τον καρκίνο. Τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι σχεδόν το 50% των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν, καθώς οφείλονται σε αποτρέψιμα αίτια όπως η κακή διατροφή και το αυξημένο σωματικό βάρος. Αντίστοιχα συμπεράσματα έχουν προκύψει επίσης για άλλες βασικές αιτίες θανάτου ανά τον κόσμο, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης.
Οικονομικό κόστος
Ξοδεύουμε τεράστια ποσά σε αλκοόλ και πρόχειρο φαγητό, ενώ και τα συστήματα υγείας επιβαρύνονται με εκατομμύρια ευρώ ετησίως λόγω της κακής συμπεριφοράς μας.
Έμμεσα, χάνονται επίσης χρήματα από τις αναρρωτικές άδειες που λαμβάνονται λόγω αυτών των προβλημάτων που επιλέξαμε να αποκτήσουμε –από μυοσκελετικά έως καρδιοπάθειες λόγω καθιστικής ζωής, για παράδειγμα.
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του BBC, το οποίο αφορά στο οικονομικό κόστος της κακής υγείας στο βρετανικό σύστημα: τα προβλήματα αλκοόλ κοστίζουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) 2,8 δις λίρες το χρόνο, τα επακόλουθα της παχυσαρκίας κοστίζουν 4 δις λίρες το χρόνο και η καθιστική ζωή κοστίζει 1,8 δις λίρες το χρόνο.