Ομιλία για την Μοριακή διαγνωστική με τεχνολογίες μικροσυστημάτων από το CAFE SCIENTIFIQUE
Το ρόλο των καινοτόμων τεχνολογιών και μηχανημάτων που αναπτύσσονται στην Ελλάδα για τη διάγνωση γενετικών και μολυσματικών ασθενειών, πραγματεύεται η επόμενη ομιλία ανοικτή για το κοινό, του καινοτόμου θεσμού CAFE SCIENTIFIQUE, την Τρίτη 20 Ιανουαρίου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Ιανουαρίου, με ομιλητή τον κ. Θάνο Δεμίρη, Συνιδρυτή και Διευθυντή του Τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης, της εταιρείας micro2gen που εδρεύει στο Τεχνολογικό και Επιστημονικό Πάρκο Αττικής «Λεύκιππος» του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
Η ανάπτυξη ιατρικών και διαγνωστικών μηχανημάτων έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια σε μία νέα ομάδα τεχνολογιών, που χαρακτηρίζονται ως «εργαστήρια σε ένα τσιπάκι», ή αγγλιστί "lab-on-a-chip". Οι τεχνολογίες αυτές, σε συνδυασμό με τη μοριακή διαγνωστική, έχουν αρχίσει να δίνουν νέες προοπτικές τόσο στην ιατρική όσο και στη μικροβιολογία, στη γενετική, στην ογκολογία, στην τοξικολογία, καθώς και στην αγροτεχνολογία, την ανίχνευση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών γενικότερα και σε μία σειρά άλλων πεδίων, καθώς επιτρέπουν την υλοποίηση πολύπλοκων εξετάσεων κι αναλύσεων σε μικρότερο χρόνο με μικρότερο κόστος και πολύ πιο συμπαγή, στις περισσότερες περιπτώσεις, φορητά μηχανήματα.
Στα μικροσυστήματα lab-on-chip ενσωματώνονται πολύπλοκες εργαστηριακές λειτουργίες σε μία μικρή, λεπτή, συνήθως πλαστική κάρτα στο μέγεθος παλάμης ή κι ακόμη μικρότερη. Και στην Ελλάδα γίνεται προσπάθεια για την ανάπτυξη τέτοιων λύσεων με ήδη λειτουργικά πρωτότυπα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται αρχικά κυρίως στην ανίχνευση κάποιων γενετικών ασθενειών, όπως η κοιλιοκάκη, η κυστική ίνωση κ.λπ. ή την ταχεία και ακριβή ανίχνευση μικροβίων σε βιολογικά δείγματα ασθενών όπως ιούς και βακτήρια μέσω της ανίχνευσης συγκεκριμένων τμημάτων του DNA τους.
Ο Θάνος Δεμίρης σπούδασε Ιατρική Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία, απ΄ όπου κι έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα. Εργάστηκε στα ερευνητικά τμήματα διαφόρων εταιρειών τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα. Σήμερα είναι υπεύθυνος έρευνας & ανάπτυξης στην εταιρεία micro2gen, που εδρεύει στο τεχνολογικό πάρκο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος κι ασχολείται με το σχεδιασμό και την υλοποίηση οργάνων μοριακής διαγνωστικής με μικρορευστομηχανικά μικροσυστήματα.
Οι ομιλίες, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη στήριξη του ALBA Graduate Business School at The American College of Greece, διεξάγονται στο χώρο του Άστυ 68 (Κωσταντινουπόλεως 68, κοντά στη στάση μετρό Κεραμεικός, 210 3466896), μια φορά το μήνα, ημέρα Τρίτη (19:00), με ελεύθερη είσοδο.
Υπενθυμίζεται ότι το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που δίνει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το CAFΕ SCIENTIFIQUE στην Ελλάδα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Δρ. Λίλα Κουμάντου στο email: cafesci.gr@gmail.com, ή να επισκεφθείτε το site http://tinyurl.com/cafesci-gr, όπου μπορείτε να δείτε και μαγνητοσκοπημένες προηγούμενες ομιλίες. Ομιλίες που έχουν βιντεοσκοπηθεί από το Bodossaki Lectures on Demand είναι διαθέσιμες στο σύνδεσμο: http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewevent.aspx?EventID=369
Ακολουθεί το πρόγραμμα του CAFE SCIENTIFIQUE για τους επόμενους μήνες.
Γ' κύκλος ομιλιών του CAFE SCIENTIFIQUE 2014-15:
Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου
«Αρχιτεκτονική VS Μουσική»
Πάνος Παρθένιος, Αρχιτέκτων Μηχανικός, DDes Harvard GSD, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης
Τρίτη 17 Μαρτίου
«Ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα: στενές επαφές σε υγεία και νόσο»
Χάρης Αλεξόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Μονάδα Νευροανοσολογίας, Εργαστήριο Παθολογικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τρίτη 21 Απριλίου
«Γενόσημα φάρμακα: τί είναι, πώς αναπτύσσονται και γιατί πρέπει να τα προτιμούμε »
Άρτεμις Καλέζη, Επιστημονικό Ερευνητικό προσωπικό, Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων υγείας, Pharmathen
Τρίτη 19 Μαΐου
Νευροεπιστήμες
Ειρήνη Σκαλιόρα, Ερευνήτρια Γ', Εργαστήριο Νευροφυσιολογίας, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών
Τρίτη 16 Ιουνίου
«Από τη βιόσφαιρα στη λιθόσφαιρα: το ταξίδι ενός απολιθώματος στο χρόνο»
Ελίζαμπεθ Σταθοπούλου, Δρ. Γεωλογίας, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π), Τομέας Ιστορικής Γεωλογίας & Παλαιοντολογίας, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών