Υπερπροσφορά σορών προς δωρεά στα ανατομεία ελέω κρίσης
Η κρίση οδηγεί σε ακραία φαινόμενα, όπως η αδυναμία πολλών συμπολιτών μας να κηδεύσουν τους αγαπημένους τους και να στρέφονται -λόγω αυτής της αδυναμίας τους- προς τα εργαστήρια ανατομίας των ιατρικών σχολών, στα οποία και προσφέρουν τις σορούς ως δωρεά για ιατρική έρευνα και εξάσκηση.
Την ίδια ώρα, εντείνεται το φαινόμενο σορών που μένουν στα "αζήτητα" των νοσοκομείων, ενώ σπανίζουν πλέον οι νεκροτομές και εκταφές ελλείψει χρημάτων.
Όπως αναφέρει στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Δημοκρατία" ο καθηγητής Ανατομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Μαζαράκης, πολλοί άνθρωποι παίρνουν συνεχώς τηλέφωνο και "παρακαλάνε για να παραλάβει κάποιος τις σορούς των συγγενών τους", επειδή δεν έχουν τα χρήματα για να τους κάνουν κηδεία.
Ωστόσο, τα ανατομεία δεν μπορούν να παραλάβουν τις σορούς όσων δεν είναι δωρητές σώματος. Για να γίνει κάποιος δωρητής σώματος θα πρέπει να επισκεφθεί ένα αστυνομικό τμήμα και (έχοντας "σώας τα φρένας") να υπογράψει -παρουσία δύο μαρτύρων- μια υπεύθυνη δήλωση και να λάβει την κάρτα δωρητή. Επίσης θα πρέπει να έχει ενημερώσει για την απόφασή του αυτή τους δικούς του ανθρώπους, ώστε να ενημερωθούν άμεσα οι αρμόδιοι, όταν το άτομο πεθάνει, προκειμένου να παραλάβουν τη σορό του.
Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δεν είναι λίγες οι φορές που μεταφέρονται σοροί (οι οποίες μένουν στα αζήτητα) σε μεγάλα νοσοκομεία από μικρότερα, ακριβώς για να μπορέσουν να ταφούν. Μάλιστα, σε πολλά νοσοκομεία γίνονται διαγωνισμοί, μέσω των οποίων γραφεία τελετών αναλαμβάνουν μαζικά κηδείες και αμείβονται είτε από τα ίδια τα νοσοκομεία, είτε από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Πολύ συχνά, τα νοσοκομεία αναγκάζονται να αναζητούν (ακόμα και με τη συνδρομή των αστυνομικών Αρχών) τους συγγενείς των νεκρών, οι οποίοι τελικά δηλώνουν οικονομική αδυναμία και η ταφή ανατίθεται στο συμβεβλημένο γραφείο τελετών, όπου η αμοιβή φτάνει τα 1.300 ευρώ.