ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα τεχνική δίνει ελπίδες για την καταπολέμηση του HIV

Δύο επιστήμονες του τμήματος βλαστικών κυττάρων και αναγεννητικής βιολογίας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι Chad Cowan και Derrick Rossi, κατάφεραν να αλλάξουν με επιτυχία τα γονιδιώματα κυττάρων του αίματος και να τα κάνουν αδιαπέραστα στον ιό του HIV.

Νέα τεχνική δίνει ελπίδες για την καταπολέμηση του HIV

Η φυσική ανοσία είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να προστατέψει κανείς τον εαυτό του από ιούς, βακτήρια και παράσιτα. Και ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσει τέτοια ανοσία, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι να εκθέσει το ανοσοποιητικό του σύστημα σε αυτά, είτε μέσω μόλυνσης είτε μέσω εμβολιασμού.

Μέχρι τώρα, τέτοιου είδους προστασία ήταν δυνατή με ασθένειες όπως η ανεμοβλογιά ή η πολιομυελίτιδα. Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ υποστηρίζουν ωστόσο, ότι οι άνθρωποι ενδέχεται σύντομα να είναι σε θέση να «εξοπλιστούν» και εναντίον του ιού HIV με παρόμοιο τρόπο, αλλά μέσω μιας διαφορετικής μεθόδου.

Για να μπορέσει να επιβιώσει ο ιός HIV, χρειάζεται να εισέλθουν στο γονιδίωμά του υγιή κύτταρα και να τα μολύνει, «κολλώντας» σε μια πρωτεΐνη στην επιφάνειά τους, που ονομάζεται CCR5. Αν όμως η CCRP5 είναι μεταλλαγμένη, θα είναι σαν να έχουν αλλάξει οι «κλειδαριές» και ο ιός δε θα μπορεί πλέον να «κολλήσει» επάνω της, με αποτέλεσμα τα κύτταρα να προστατεύονται από τη μόλυνση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Time, οι επιστήμονες δοκίμασαν μια νέα τεχνική (CRISPR) επεξεργασίας γονιδίων, η οποία τους επέτρεψε να κόψουν τμήματα από το γονιδίωμα ενός κυττάρου και να «αφαιρέσουν» το γονίδιο CCR5. Προς έκπληξή τους, η τεχνική αυτή ήταν σχετικά αποτελεσματική, απαλλάσσοντας περίπου τα μισά κύτταρα που έλαβαν τη «θεραπεία» CRISPR από την πρωτεΐνη CCR5, κάνοντάς τα ανθεκτικά στον ιό HIV.