Η τεχνολογία της «μεταφοράς σκέψης» μας χτυπάει την πόρτα (βίντεο)
Το να γνωρίζουμε κάτι και το να μπορούμε να το επικοινωνήσουμε σε ένα άλλο άτομο είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η επικοινωνία ιδεών, επιθυμιών, ακόμη και συναισθημάτων, μπορεί συχνά να είναι ασαφής και δύσκολο να την κατανοήσουμε με βάση το πώς ένα άτομο περιγράφει ή εκφράζει την σκέψη του με λέξεις. Αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον σχετικά με μια τεχνική που επικοινωνεί τις σκέψεις και τις ιδέες με σαφήνεια σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, η τεχνολογία "μεταφοράς σκέψης" από εγκεφάλο-προς-εγκέφαλο είναι πλέον εφικτή.
Η ιδέα αναφέρεται στη μετάδοση των πληροφοριών από τον εγκέφαλο ενός ατόμου στον εγκέφαλο ενός άλλου ατόμου μέσω της χρήσης του διαδικτύου και ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χωρίστηκαν σε τρία ζεύγη, με κάθε ένα να υποβάλλεται στην ίδια διαδικασία. Ένα άτομο, ο "αποστολέας", παρακολουθούσε ένα βιντεοπαιχνίδι, μέρος του οποίου ήταν ο οπλισμός με ρουκέτες. Αυτό το άτομο δεν διέθετε πληκτρολόγιο για να παίξει το παιχνίδι. Ένα δεύτερο άτομο, ο "δέκτης", βρισκόταν σε ένα διαφορετικό κτίριο και είχε πρόσβαση σε ένα πληκτρολόγιο για το παιχνίδι, αλλά δεν θα ήταν σε θέση να το παρακολουθεί.
Ο αποστολέας ήταν συνδεδεμένος με μία μηχανή ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, η οποία εξετάζει τα σήματα του εγκεφάλου, ενώ ο δέκτης φορούσε έναν ειδικό μηχανισμό (μαγνητικό πηνίο προσαρτημένο στην πλευρά της κεφαλής που ελέγχει την δεξιά πλευρά του σώματος).
Ο αποστολέας, όταν αισθανόταν την ανάγκη να εκτοξεύσει μια ρουκέτα μέσα στο παιχνίδι, χρησιμοποιώντας το δεξί του χέρι στο πληκτρολόγιο (το οποίο δεν είχε μπροστά του), μετέδιδε την πληροφορία στην μηχανή, που μέσω του διαδικτύου την επικοινωνούσε σε έναν υπολογιστή ο οποίος την αξιολογούσε. Ο υπολογιστής στη συνέχεια μετέφερε αυτό το σήμα στον εγκέφαλο του δέκτη, ο οποίος μετακινούσε το δεξί του χέρι και εκτελούσε την ενέργεια στο πληκτρολόγιο, ακριβώς με τον τρόπο που σκεφτόταν την κίνηση ο αποστολέας.
Ο καθηγητής Andre Stocco, εκ των επικεφαλής της έρευνας, από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, υποστηρίζει ότι ένα μεγάλο μέρος της έρευνας εξακολουθεί να είναι περιορισμένο και πως δεν είναι σε θέση ακόμα αυτό το σύστημα να μεταδώσει μακροπρόθεσμες εντολές, όπως το περπάτημα.
Οι ερευνητές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι αυτή η εξέλιξη της τεχνολογίας μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη στο μέλλον, ειδικά για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό ατύχημα και είναι υποχρεωμένοι να "ξαναμάθουν" ορισμένες λειτουργίες.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, το σχεδόν απίστευτο αυτό τεχνολογικό επίτευγμα.
Διαβάστε επίσης:
Υπέρταση: Γιατί επηρεάζει αρνητικά την εγκεφαλική λειτουργία
Αν δεν μυρίζετε αυτά, έχετε σοβαρό πρόβλημα υγείας!
Νόσος Πάρκινσον: Τα βλαστοκύτταρα αποκαθιστούν τις βλάβες στον εγκέφαλο
Η ατμοσφαιρική ρύπανση «γεννά» παιδιά με ελλειμματική προσοχή