Είστε νέα μητέρα; Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για το μωρό σας (6-9 μηνών)
Ο καλύτερος συντονισμός των κινήσεων που κατακτά κάθε μέρα το μωράκι σας το βοηθά όχι μονό στην κινητική του εξέλιξη αλλά και στο να κατανοήσει καλύτερα το περιβάλλον του. Η κίνηση του επιτρέπει την δράση αλλά και την αλληλοεπίδραση μέσα από τις δραστηριότητες. Ο κόσμος του παιχνιδιού διευρύνεται καθώς αρχίζει να κατανοεί και κάποιες βασικές αντιληπτικές έννοιες.
Η κοινωνικοποίηση του μωρού σας
Η αντίληψη του για τον κόσμο και το περιβάλλον του αυξάνεται και ως αποτέλεσμα αυτού έρχεται η συνειδητοποίηση ότι εσείς και εκείνο είστε ξεχωριστοί – αν δεν μπορεί να σας δει, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είστε εκεί! Ανεξάρτητα από το βαθμό που το φροντίζετε και το επιβεβαιώνετε, γύρω στους 8 μήνες θα αρχίσει να βιώνει το άγχος του αποχωρισμού: θα σας δείχνει χωρίς περιστροφές πόσο δυστυχισμένο νιώθει όταν το αφήνετε μόνο του έστω και για μια στιγμή, αλλά θα ηρεμεί γρήγορα όταν επιστρέφετε. Αυτό μπορεί να είναι δυσάρεστο και για τους δυο σας, αλλά αποτελεί ένα φυσιολογικό στάδιο της κοινωνικής ανάπτυξης και μπορεί να διαρκέσει έως ότου το μωρό σας γίνει τριών χρονών.
Στους μήνες που θα ακολουθήσουν, το μωρό σας θα αντιλαμβάνεται και θα εκφράζει συνειδητά ένα μεγαλύτερο φάσμα συναισθημάτων, από τη χαρά και την ευχαρίστηση μέχρι την αναστάτωση και τη δυσφορία. Επίσης, πιθανόν να εκδηλώσει περισσότερο ενδιαφέρον για τα άλλα μωρά και να επιδιώξει την επαφή χαϊδεύοντάς τα, ακουμπώντας τα και μουρμουρίζοντάς τους. Ωστόσο, το αλληλεπιδραστικό παιχνίδι με συνομηλίκους είναι ακόμη πολύ μακριά. Παρόλα αυτά αρχίζει να εκδηλώνει το πρώτο του κοινωνικό ενδιαφέρον.
Η κινητικότητα του μωρού σας
Καθώς η δύναμη και ο μυϊκός έλεγχος του μωρού σας συνεχίζουν να εξελίσσονται, αρχίζει η συνεργασία και ο συντονισμός διαφορετικών μερών του σώματός του προκειμένου να εκτελέσει σύνθετες κινήσεις. Το επόμενο στάδιο της κινητικότητάς του είναι το μπουσούλημα, που μπορεί να μην φαίνεται τόσο απαιτητικό, αλλά όταν το δούμε πιο προσεκτικά εμπεριέχει πολλαπλές δεξιότητες: πρέπει να στηρίζει ολόκληρο τον κορμό του πάνω στις παλάμες του και τα γόνατα καθώς κινεί κάθε χέρι και πόδι εναλλάξ ώστε να δώσει μια κίνηση προς τα εμπρός.
Από τη στιγμή που θα μπουσουλά με αυτοπεποίθηση, ίσως αρχίσει να γραπώνεται προς τα πάνω στηριζόμενο σε έπιπλα ώστε να πάρει ώθηση για να σταθεί όρθιο- και να νιώσει μια καινούρια εμπειρία το να σταθεί μονό του στην όρθια θέση.
Ο έλεγχος των χεριών του μωρού σας
Ο τρόπος με τον όποιο το μωρό σας συνεχίζει να χειρίζεται τα χέρια του βελτιώνεται και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να αποκτήσει τον έλεγχο του περιβάλλοντος και να κάνει αυτό που θέλει. Ο εκούσιος έλεγχος των μυών των χεριών και ο συντονισμός των κινήσεων το βοηθά για να πιάσει κάτι που βλέπει όπως και άλλες βασικές δεξιότητες όπως να τοποθετήσει, να σηκώσει και να χειριστεί μικρά αντικείμενα. Αυτές οι δεξιότητες υποβοηθιούνται από τη στιγμή που θα κατακτήσει τον συντονισμό του υπόλοιπου σώματος.
Η απόκτηση ελέγχου των μεγαλύτερων μυών βοηθά να δημιουργηθεί μια σταθερή βάση για τη διαχείριση μικρότερων κινήσεων των βραχιόνων και των χεριών ώστε να φτάσει και να αρπάξει κάτι. Η ικανότητα γύρω στους έξι με επτά μήνες να ανασηκώνεται του δίνει ένα ασφαλές υπόβαθρο ώστε να εμπλακεί στο να κατευθύνει τα χέρια του.
Από τους έξι έως τους οκτώ μήνες, θα τελειοποιήσει την ικανότητα να περνά τα αντικείμενα μεταξύ των χεριών του. Θα μπορεί να πιάσει επίσης κάτι που βλέπει χωρίς να κοιτάζει τα χέρια του για να σιγουρευτεί ότι βρίσκονται προς την κατεύθυνση να το πάρουν.
Δεξιότητες επικοινωνίας του μωρού σας
Γύρω στους επτά με εννιά μήνες, το μωρό σας θα μπορεί να επαναλαμβάνει μερικούς από τους ήχους που θα του κάνετε. Η κατανόησή του επίσης βελτιώνεται και περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα μπορεί να καταλαβαίνει όταν του λέτε «αντίο» ή «όχι». Όσο περισσότερο επικοινωνείτε με το μωρό σας με το άγγιγμα, το βλέμμα, τις χειρονομίες, το τραγούδι και την ομιλία τόσο καλύτερη θα είναι η γλωσσική του ανάπτυξη. Επομένως, μη νιώθετε αμήχανα να σχολιάζετε συνεχώς ό, τι βλέπει, ή να του τραγουδάτε και να φλυαρείτε καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας. Μη φοβηθείτε καθώς θα λατρέψει τους στίχους και τα νανουρίσματά σας, ανεξάρτητα από το εάν ακολουθείτε τον σωστό τόνο!
Ταυτόχρονα με την επικοινωνία μέσα από την ομιλία, το μωρό σας μαθαίνει να χρησιμοποιεί χειρονομίες για να επικοινωνήσει αλλά και να σας δείξει αυτό που θέλει. Αυτές οι κινήσεις που θα αρχίσουν να εμφανίζονται γύρω στους έξι μήνες καθώς θα αποκτά καλύτερο συντονισμό των χεριών, θα σας δίνουν επιπλέον πληροφορίες προκειμένου να βοηθηθείτε για να καταλάβετε τι θέλει. Για παράδειγμα, θα δείξει ότι είναι έτοιμο να το σηκώσετε προτάσσοντας τα χέρια του και εννέα μηνών θα χτυπά παλαμάκια για να δείξει τη χαρά του αλλά και θα αρχίσει να δείχνει – μια δεξιότητα που αυξάνει σημαντικά την ικανότητά του να επικοινωνεί μαζί σας.
Δυναμικό του εγκεφάλου που αρχίζει να μαθαίνει
Δυο βασικές γνωστικές έννοιες αρχίζει να κατανοεί το μωρό σας σε αυτή την ηλικία. Πετώντας αντικείμενα στο πάτωμα καταλαβαίνει ότι το αντικείμενο φεύγει από το χέρι του και πέφτει ή όταν κτυπάει ένα αντικείμενο βγάζει ήχο. Έτσι αντιλαμβάνεται την έννοια του αιτίου και του αποτελέσματος: « κάνω κάτι γίνεται κάτι άλλο» . Το ίδιο χρονικό διάστημα, θα κατακτήσει την αντίληψη ότι τα αντικείμενα υπάρχουν ακόμη και εάν δεν μπορεί να τα δει. Αυτό το σημαντικό γνωστικό αναπτυξιακό επίτευγμα είναι γνωστό ως μονιμότητα του αντικειμένου και είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσει το μωρό σας πως λειτουργεί ο κόσμος. Θα το παρατηρήσει όταν θα παίζετε «κούκου –ντα» ή όταν θα ψάχνει για ένα κρυμμένο παιχνίδι, ξέροντας ότι βρίσκεται κάπου εκεί.
Κινητική ενδυνάμωση
Το μωρό σας απολαμβάνει να το υποβαστάζετε καθώς κάνει εξάσκηση σε καινούριες, πιο δύσκολες κινήσεις.
Εξυπνάδα
Η κατάκτηση του συντονισμού που απαιτείται για να φέρει κοντά τα δυο του χέρια ώστε να χτυπήσει παλαμάκια θα ενθουσιάσει το μωρό σας.
Συγκέντρωση
Το μωρό σας έχει τον έλεγχο των μυών των χεριών και των δαχτύλων του ώστε να κρατήσει ακίνητο ένα βιβλίο καθώς παρατηρεί τις εικόνες.
Μπουσούλημα
Μεταξύ 8 και 10 μηνών, τα περισσότερα μωρά μαθαίνουν να μπουσουλούν – παρόλο που κάποια κινούνται με άλλους τρόπους όπως σέρνοντας το κάτω μέρος του σώματος και πηδούν το εν λόγω στάδιο. Είτε το μωρό σας μπουσουλά είτε όχι οι ασκήσεις εδάφους είναι σημαντικές για να το κρατούν σε κίνηση.
Μοιραστείτε εμπειρίες με το μωρό σας. Μιλώντας για οτιδήποτε βλέπετε γύρο σας ενισχύετε την επικοινωνία με το μωρό σας.