Αύξηση του ιατρικού τουρισμού για τη γονιμότητα στην Ελλάδα
Μεγάλη αύξηση του ιατρικού τουρισμού αναμένεται να σημειωθεί στη χώρα μας την επόμενη πενταετία, με αιχμή την αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας, τα θέματα που σχετίζονται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θα προκαλέσουν το 40% των ταξιδιών που θα γίνουν στην Ελλάδα.
«Στην έρευνα αυτή, που αφορά τον παγκόσμιο ιατρικό τουρισμό, καταγράφηκαν οι απόψεις 280 κλινικών και νοσοκομείων που παρέχουν υπηρεσίες σε 60 χώρες για την επόμενη πενταετία. Το 55% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αναμένεται στην Ελλάδα μεγάλη αύξηση ταξιδίων για ιατρικό τουρισμό, εκ των οποίων το 40% αφορούν στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας» ανέφερε στο ΑΠΕ ο χειρουργός-γυναικολόγος αναπαραγωγής Ηλίας Τσάκος, μετά την επιστροφή του από το Fertility Show 2014, μία εκ των μεγαλύτερων παγκόσμιων Εκθέσεων Γονιμότητας, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο.
Το Fertility Show έχει διεθνή απήχηση, συγκεντρώνει περισσότερους από 3.500 επισκέπτες και περιλαμβάνει κλινικές γονιμότητας από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Τσάκο, ο κυριότερος λόγος που οι ξένοι δείχνουν ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας στην Ελλάδα δεν είναι τόσο το χαμηλότερο κόστος όσο τα καλύτερα αποτελέσματα.
«Στις δύο μέρες του Fertility Show, από το περίπτερο της ιδιωτικής Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, της οποίας έχω την ευθύνη, πέρασαν περισσότερα από 1.000 άτομα, από τα οποία τα 580 ζήτησαν ενημέρωση και 120 άτομα τα καταγράψαμε. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε είναι ότι γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα η ποιότητα είναι καλή και ότι επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος, για τον οποίο δείχνουν ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Δεύτερος λόγος είναι ότι στην Ελλάδα έχουν προσωπική επαφή με τον γιατρό και τελευταίος λόγος είναι το κόστος, το οποίο πράγματι είναι πολύ χαμηλό σε σύγκριση με τη Βρετανία και την Αμερική. Στην Ελλάδα, το κόστος είναι 2.000 ευρώ και είναι το μισό από ό,τι στη Βρετανία και το 1/10 του κόστους στην Αμερική» αναφέρει ο κ. Τσάκος.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό και αναγνωρισμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά και να καθιερωθεί στον ιατρικό τουρισμό, θέτοντας νέους στρατηγικούς και αναπτυξιακούς στόχους.
«Τα άριστα εξειδικευμένα ελληνικά ιατρικά κέντρα, σε συνδυασμό με την ιστορία μας και τα τουριστικά μας θέρετρα, μπορούν να απολέσουν μία νέα αναπτυσσόμενη οικονομική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να προσδώσει μεγάλες δυνατότητες ιατρικής, οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης» καταλήγει ο κ. Τσάκος.