Η φυματίωση «θερίζει» όσους και το AIDS
Καμπανάκι κινδύνου για την εξάπλωση της φυματίωσης χτυπά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας ότι αποτελεί πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα απ' ότι θεωρείτο μέχρι σήμερα.
Μόνο πέρυσι έχασαν τη ζωή τους από φυματίωση 1,5 εκατ. άνθρωποι, απολογισμός εξίσου βαρύς με αυτόν του AIDS.
Περίπου 9 εκατ. άνθρωποι προσβλήθηκαν από φυματίωση το 2013, δηλαδή σχεδόν μισό εκατομμύριο περισσότεροι από ό,τι το 2012.
Η αύξηση αποδόθηκε πάντως στην ακριβέστερη συλλογή στοιχείων σχετικά με την ασθένεια σε πολλές χώρες, κυρίως στη Νιγηρία και το Πακιστάν, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων είναι υψηλός.
Στην Ασία καταγράφεται ο βαρύτερος απολογισμός από τη φυματίωση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού για την ασθένεια.
Στην Ινδία καταγράφεται αριθμός κρουσμάτων, ο οποίος αντιστοιχεί στο 24% του παγκόσμιου ποσοστού, ενώ στην Κίνα καταγράφεται το 11% των κρουσμάτων παγκοσμίως.
Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι οι μολύνσεις μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, αλλά το ποσοστό θνησιμότητας είναι ακόμη απαράδεκτα υψηλό για μια ασθένεια η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί με τη χρήση αντιβιοτικών.
Ωστόσο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μολύνονται κάθε χρόνια με μυκοβακτήρια φυματίωσης τα οποία είναι ανθεκτικά στα κοινά αντιβιοτικά και άρα χρειάζονται ειδική θεραπεία.
«Όμως το χάσμα ανάμεσα στην διάγνωση και την πραγματική έναρξη της θεραπείας μεγεθύνεται, και χρειαζόμαστε επειγόντως να αυξηθεί η δέσμευση και η χρηματοδότηση ώστε να γίνονται εξετάσεις και να χορηγείται σε κάθε κρούσμα», δήλωσε η Κάριν Βέγερ, ειδικός του ΠΟΥ σε θέματα ανθεκτικότητας της φυματίωσης στα φάρμακα.
Η φυματίωση παρέμεινε η δεύτερη πιο θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια παγκοσμίως μετά το AIDS το 2013 με 9 εκατ. κρούσματα και 1,5 εκατ. θανάτους, έναντι 1,6 εκατ. θανάτων από το AIDS. Το 2012, οι αριθμοί των νέων και των κρουσμάτων ήταν 8,6 εκατ. και 1,2 εκατ. αντίστοιχα.
Οι άνδρες συνεχίζουν να πλήττονται πιο συχνά και πιο σκληρά από τις γυναίκες -αριθμούσαν τα δύο τρίτα των θανάτων από φυματίωση το 2013-, ενώ οι θάνατοι παιδιών από την ασθένεια ανήλθαν σε 80.000.
Η Γκράνια Μπρίγκντεν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τόνισε ότι είναι «εξαιρετικά ανησυχητική» η «εξάπλωση της πολυανθεκτικής φυματίωσης», κυρίως στα κράτη «της πρώην Σοβιετικής Ένωσης», όπου «η πρόσβαση σε επαρκή θεραπεία είναι πολύ χαμηλή», καθώς «μόλις ένας στους πέντε ασθενείς με πολυανθεκτική φυματίωση έχει πρόσβαση σε θεραπεία. Τους υπόλοιπους τους αφήνουν να πεθάνουν, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τις οικογένειές τους και τις κοινότητες όπου ζουν και τροφοδοτώντας την επιδημία».