Με προβλήματα υγείας ο ένας στους τέσσερις κρατούμενους των ελληνικών φυλακών
Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Ελλάδας σε συνεργασία με το Τμήμα Υγείας του βρετανικού Πανεπιστημίου London School of Economics (LSE) αναφορικά με τα προβλήματα υγείας και ανεπαρκούς περίθαλψης που βιώνουν οι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές.
Η έρευνα δεν διεξήχθη στον γενικό πληθυσμό αλλά σε 100 τρόφιμους των φυλακών Κορίνθου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φυλακισμένοι έχουν αυξημένες κοινωνικές και υγειονομικές ανάγκες, αλλά οι παρεμβάσεις είναι φτωχές.
Ο πληθυσμός που αξιολόγησαν αφορούσε στο σύνολό του άνδρες, με το 63% να είναι Έλληνες. Το 40% ήταν ηλικίας 21 έως 30 ετών, το 37% από 31 έως 40 ετών, το 15% από 41 έως 50 ετών και οι υπόλοιποι μεγαλύτεροι. Το 35% ήταν παντρεμένοι και το 5% χωρισμένοι.
Το 26% των φυλακισμένων αντιμετώπιζαν ένα πρόβλημα υγείας και το 19% δύο, ενώ το 4% είχαν περισσότερες από δύο παθήσεις. Το 25% είχαν ψυχικές διαταραχές, ενώ ίδιο ποσοστό εμφανίζει ηπατίτιδα C και το 10% ηπατίτιδα Α. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι στον γενικό πληθυσμό της Ελλάδας το ποσοστό των πασχόντων από ηπατίτιδα C είναι μόλις 2% και της ηπατίτιδας Α είναι απείρως μικρότερη (2,6 ανά 100.000).
Μόλις το 27% των φυλακισμένων λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Στη συντριπτική πλειονότητα χορηγούνται σκευάσματα για ψυχικές διαταραχές (60%) και το 30% ακολουθεί θεραπεία για μη ψυχιατρικά νοσήματα.
Τα περισσότερα από τα προβλήματα υγείας σχετίζονται με τη χρήση παράνομων ουσιών. Το 47% δηλώνουν χρήστες, με κύρια ουσία εξάρτησης την κάνναβη, τα οπιούχα, τα διεγερτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος και τα ηρεμιστικά. Το 88% είναι καπνιστές και το 68% δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να διακόψει την επικίνδυνη αυτή συνήθεια.
Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι -σε σύγκριση με προηγούμενη μελέτη- οι ψυχικές διαταραχές παραμένουν σταθερά στην πρώτη θέση της νοσηρότητας των εγκλείστων. Το 13% αντιμετωπίζουν, επίσης, κινητικά προβλήματα και το 6% προβλήματα αυτοεξυπηρέτησης. Το 9% έχουν δυσκολίες στις καθημερινές ασχολίες, το 18% έχουν πόνους και το 49% άγχος ή κατάθλιψη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι συνθήκες κράτησης επιτείνουν τα προβλήματα ποιότητας ζωής, που πολλοί από τους φυλακισμένους αντιμετωπίζουν λόγω των παθήσεών τους. Ως «αντίδοτο» στις δυσχέρειες αυτές εμφανίζεται η απασχόληση κατά τη διάρκεια της διαμονής στο σωφρονιστικό ίδρυμα.
Πηγή: εφημερίδα "Έθνος"