Ιός Έμπολα: το FDA δίνει το πράσινο φως για μερική έγκριση του φαρμάκου
Και ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με αφορμή την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Ebola και όλες οι χώρες πλέον βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε το «πράσινο φως» για μερική μόνο έγκριση του φαρμάκου κατά της ασθένειας.
Παρά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, πως δεν έχει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να δώσει το «πράσινο φως» για την έγκριση του φαρμάκου κατά του θανατηφόρου ιού Έμπολα, ο FDA προχωρά δίνοντας μερική έγκριση για τη χρήση του.
Σύμφωνα με διεθνή δίκτυα, ο αρμόδιος οργανισμός ανακοίνωσε τη μερική έγκριση του φαρμάκου TKM-Ebola για περιορισμένη πειραματική χρήση σε ανθρώπους που φέρουν τον ιό.
«Είμαστε ικανοποιημένοι που ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ αναθεώρησε την αποτελεσματικότητα του TKM-Ebola για ασθενείς που έχουν προσβληθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καναδικής φαρμακευτικής εταιρίας Tekmira Pharmaceuticals, Μαρκ Μάρει. Έπειτα από το «πράσινο φως» οι μετοχές της εταιρίας εκτοξεύτηκαν κατά 20% τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, ποσοστό που είχε να σημειωθεί από τον περασμένο Απρίλιο.
Μάλιστα, οι μετοχές των επενδυτών σημείωσαν άνοδο κατά 40% τις τελευταίες ημέρες αφότου το φάρμακο κατά του ιού έγινε παγκοσμίως γνωστό.
Ωστόσο, οι μετοχές σημείωσαν πτώση και πάλι μόλις οι επικεφαλής του νοσοκομείου Έμορι- στην Ατλάντα όπου νοσηλεύονται δύο Αμερικανοί που έχουν προσβληθεί από τον Έμπολα- γνωστοποίησαν πως χρησιμοποιήθηκε φάρμακο άλλης εταιρίας για την θεραπεία τους.
Σύμφωνα με τα διεθνή δίκτυα, η διεθνής επενδυτική κοινότητα εκτιμά πως το φάρμακο μπορεί να αποφέρει τεράστια κέρδη στην εταιρία, το πιο σημαντικό όμως, είναι να καταφέρουν τα φάρμακα να θεραπεύσουν ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με το CNN η Tekmira Pharmaceuticals έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο ύψους 140 εκατ. δολαρίων με την κρατική κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για την παρασκευή του TKM-Ebola.
Διαβάστε ακόμη:
Ιός Έμπολα: το Αμαλία Φλέμιγκ κέντρο υποδοχής & ο καθηγητής Τσιόδρας που έσωσε την «παρτίδα»