Ανακάλυψαν την πρωτεΐνη που προκαλεί τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού
Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Rockefeller στις ΗΠΑ ανακάλυψαν μία πρωτεΐνη που πυροδοτεί την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού σε άλλα όργανα, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα απομονώνουν τη νόσο.
Πρόκειται για το μόριο «TARBP2» που επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να «μεταναστεύσουν» σε άλλα μέρη του σώματος.
Στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, οι δευτερογενείς όγκοι εμφανίζονται κυρίως στα οστά, το συκώτι ή τους πνεύμονες, προκαλώντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και το θάνατο.
Ο καρκίνος του μαστού θεωρείται μια σχετικά εύκολη στη θεραπεία μορφή καρκίνου, επειδή μπορεί να αφαιρεθεί απλώς με μια χειρουργική επέμβαση ή με στοχευμένη χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Αλλά όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται σε άλλο μέρος του σώματος - μια διαδικασία γνωστή ως μετάσταση – είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Όπως δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα είναι ακόμη πολύ πρώιμα, πρόκειται για ένα ζωτικό στοιχείο του παζλ για το πώς εξαπλώνεται ο καρκίνος.
«Αν μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα για το πώς λειτουργεί αυτή η πρωτεΐνη, θα είμαστε σε θέση στο μέλλον να παράγουμε φάρμακα που εμποδίζουν αυτήν την πρωτεΐνη από την ενεργοποίηση της μεταστατικής νόσου», τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Σοχάιλ Ταβαζόε.