ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκθεση ΟΟΣΑ: Η περικοπή της δημόσιας δαπάνης πλήττει την υγεία των Ελλήνων

Κατακόρυφη πτώση σχεδόν σε κάθε κατηγορία αξιολόγησης του επιπέδου της Υγείας παρουσιάζουν οι δείκτες που έδωσε στην δημοσιότητα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την χώρα μας.

Έκθεση ΟΟΣΑ: Η περικοπή της δημόσιας δαπάνης πλήττει την υγεία των Ελλήνων

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση οι Έλληνες είναι πλέον ουραγοί σε ποιότητα και διάρκεια ζωής μεταξύ των λαών του ευρωπαϊκού νότου, ενώ ακόμα και σε σύγκριση με τους μέσους ευρωπαϊκούς δείκτες η Ελλάδα κατέχει πλέον την 20ή θέση μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ σε προσδόκιμο ζωής με 80,7 έτη.

Οι ανεπαρκείς πολιτικές πρόληψης και η προβληματική διάθεση τεράστιων πόρων σε συγκεκριμένους τομείς, όπως τα φάρμακα, κρατούν τους ποιοτικούς δείκτες υγείας της Ελλάδας καθηλωμένους τα τελευταία 12 χρόνια.

Την ίδια στιγμή φαίνεται πως η Μεσογειακή διατροφή μάς σώζει, αφού η χώρα μας εμφανίζει χαμηλή θνησιμότητα από καρκίνο, ενώ το ίδιο χαμηλά είναι και να τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ.

1ς1ε2δεφδφ

Οι Έλληνες πολίτες υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους το μεγαλύτερο ποσό συμμετοχής στα φάρμακα (440 ευρώ) συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, εξαιτίας του ότι η κρατική δαπάνη για την Υγεία στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη μεταξύ των ίδιων χωρών (1.770 ευρώ).

Στην έκθεσή τους οι ειδικοί του ΟΟΣΑ σημειώνουν ότι η δαπάνη Υγείας στην Ελλάδα ανήλθε το 2012 στο 9,3% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι ανάλογο με εκείνο των 34 χωρών του ΟΟΣΑ, αλλά είναι κάτω από το 10% που είχε η χώρα μας το 2010 και αισθητά χαμηλότερο από άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία, η Ελβετία και η Γερμανία που είναι όλες πάνω από το 11%. Αυτό κατατάσσει την Ελλάδα σε μια από τις τελευταίες θέσεις σε σχέση με τις δημόσιες δαπάνες, οι οποίες υστερούν σημαντικά από τον μέσο όρο των άλλων χώρων του ΟΟΣΑ (72%).

Επίσης, μια απόδειξη για τα αίτια που μας έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση είναι η παχυσαρκία. Σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα έχει την θλιβερή πρωτιά μεταξύ των μεσογειακών χωρών με το 19,6% των Ελλήνων να έχει σοβαρά προβλήματα με το σωματικό του βάρος. Τα ποσοστά αυτά σε Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία είναι αντίστοιχα 10,4%, 15,4% και 16,6%.

Γράφημα, πηγή: εφημερίδα "Έθνος"