Άδωνις: Κακομάθαμε στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια με την ασφάλιση στα φάρμακα
Το φλέγον για τον κάθε συμπολίτη μας θέμα του κόστους των φαρμάκων ήταν στο επίκεντρο συζήτησης στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του MEGA, όπου έκανε παρέμβαση ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο υπουργός δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πλήρωσε 100 δισ. ευρώ παραπάνω από ό,τι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για την φαρμακευτική δαπάνη, επειδή το κράτος αποζημίωνε με μεγάλο ποσοστό μέσω του ασφαλιστικού συστήματος όλα τα φάρμακα, όσο ακριβά και αν ήταν.
Είπε ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που εισάγει στο σύστημά της πλέον τα γενόσημα φάρμακα με τέτοιον τρόπο, ώστε να πέσει το κόστος που καλείται να πληρώσει ο πολίτης για κάθε δραστική ουσία που χρειάζεται να πάρει ως φάρμακο.
Σε ερώτηση που έγινε στον υπουργό, σχετικά με την καθομολογούμενη αύξηση του κόστους που καλείται να πληρώσει ο ασθενής στο φαρμακείο, και τους λόγους που συμβαίνει αυτό από τη στιγμή που -υποτίθεται- ότι οι τιμές των φαρμάκων πέφτουν, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε ότι οι τιμές των φαρμάκων απαγορεύεται δια νόμου να αυξηθούν, και ως εκ τούτου τα φάρμακα δεν είναι ακριβότερα από ό,τι πριν.
Διευκρίνισε όμως, ότι η ασφαλιστική τιμή (συμμετοχή) που καλείται να πληρώσει ο ασθενής εξαρτάται πλέον από την μέση τιμή των γενοσήμων φαρμάκων (για την αντίστοιχη κάθε φορά δραστική ουσία που χρειάζεται ο ασθενής) που καλύπτουν το 20% της αγοράς, και άρα ο ασθενής μπορεί να τα βρει εύκολα.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη η συμμετοχή καθορίζεται με βάση την τιμή του πιο φθηνού γενόσημου φαρμάκου, στην Ελλάδα αυτό γίνεται με βάση την μέση τιμή των πιο διαδεδομένων γενόσημων φαρμάκων.
Σε εκείνο το σημείο, ο υπουργός Υγείας είπε ότι είναι ευθύνη των πολιτών το αν θα εξακολουθούν να εμπιστεύονται τα "επώνυμα" φάρμακα και κατ' επέκταση το αν θα εξακολουθούν να τα πληρώνουν πιο ακριβά (μεγαλύτερη συμμετοχή) από ό,τι τα γενόσημα. Πρόσθεσε, δε, ότι ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης οι πολίτες επιλέγουν γενόσημα φάρμακα σε ποσοστό 80% (Βρετανία) στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό είναι μόλις 20% και ότι θα πρέπει να μάθουν οι Έλληνες να εμπιστεύονται τα γενόσημα φάρμακα.
Τέλος σε ερώτηση για το αν, ενόψει ανασχηματισμού, θέλει να παραμείνει στο υπουργείο Υγείας, ο Άδωνις γεωργιάδης απάντησε ότι αυτό "είναι απόφαση του πρωθυπουργού, δεν αποφασίζουμε εμείς (οι υπουργοί) αν μείνουμε ή όχι". Επίσης, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το πώς θα νιώσει αν όντως ο πρωθυπουργός τον πάει σε άλλο πόστο, ο υπουργός απάντησε ότι θα είναι "ευγνώμων" στον πρωθυπουργό που τον έκανε υπουργό και έμαθε "τόσα πολλά πράγματα μέσα σε ένα χρόνο".