ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κακής ποιότητας σπέρμα το καλοκαίρι λόγω... άνοιξης

Διπλάσιες πιθανότητες να διαθέτουν κακής ποιότητας σπερματοζωάρια έχουν οι άνδρες το καλοκαίρι, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα που στην επιθεώρηση «Human Reproduction».

Κακής ποιότητας σπέρμα το καλοκαίρι λόγω... άνοιξης

Ωστόσο, επειδή τα σπερματοζωάρια που αποβάλλει κάθε άντρας δημιουργούνται τρεις μήνες νωρίτερα, διαπιστώνεται ότι οι συνθήκες που επικρατούν την άνοιξη επηρεάζουν αρνητικά τη μορφολογία και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Σέφιλντ και του Μάντσεστερ επιστράτευσαν 2.249 άνδρες που είχαν απευθυνθεί σε 14 Κλινικές Γονιμότητας της Βρετανίας. Από αυτούς 318 είχαν υγιή σπερματοζωάρια σε ποσοστό μικρότερο από το 4% του συνολικού αριθμού και οι υπόλοιποι καλύτερης ποιότητας σπέρμα.

Αφού απάντησαν σε αναλυτικά ερωτηματολόγια για τον ιστορικό και τον τρόπο ζωής τους, οι απαντήσεις τους συσχετίστηκαν με την ποιότητα του σπέρματός τους.

Σύμφωνα με όσα διαπιστώθηκαν, οι άνδρες με τα ελάχιστα σπερματοζωάρια είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν καπνίσει χασίς τους τρεις μήνες πριν δώσουν δείγμα σπέρματος όταν είχαν ηλικία κάτω των 30 ετών, ενώ είχαν και διπλάσιες πιθανότητες να έχουν δώσει το δείγμα στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Παράλληλα, όμως, αυτό που προέκυψε είναι ότι η αποχή από το σεξ για τουλάχιστον έξι μέρες, είχε ως αποτέλεσμα με καλύτερης ποιότητας σπέρμα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

«Όταν κάποιος ακούει ότι το καλοκαίρι το σπέρμα έχει χειρότερη ποιότητα, αμέσως σκέφτεται ότι ευθύνεται η ζέστη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άλαν Πέισι, λέκτορας Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

«Όταν, όμως, ένας άντρας εκσπερματώνει τον Αύγουστο, τα σπερματοζωάριά του έχουν δημιουργηθεί τον Μάιο και συνεπώς η αιτία δεν σχετίζεται με τις συνθήκες του καλοκαιριού αλλά με τις συνθήκες της άνοιξης.

Μπορούμε να υποθέσουμε ότι φταίνε οι μικρότερες μέρες της άνοιξης ή η έλλειψη της βιταμίνης D λόγω μειωμένης ηλιοφάνειας, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε ποιος είναι ο υπαίτιος μηχανισμός».